Болсонаро съзря връзка между ваксините и СПИН, разследват го за дезинформация

Той се позова на несъществуващ "официален доклад" на британското правителство

04.12.2021 | 15:55 Редактор: Здравко Черкезов
Болсонаро съзря връзка между ваксините и СПИН, разследват го за дезинформация

Съдия от Върховния съд в Бразилия разпореди ново разследване срещу президента на страната Жаир Болсонаро за разпространение на невярна информация. С това свое решение съдия Алешандре де Моралес удовлетвори искането на сенатската комисия, която обвини държавния глава в сериозни нарушения във връзка с пандемията от коронавирус.

Става въпрос за видеозапис, в който Болсонаро заявява, че съществува връзка между ваксинирането срещу коронавирус и СПИН. През октомври в пряк ефир, излъчав във Facebook, той се позова на несъществуващ "официален доклад" на британското правителство, според който напълно ваксинирани срещу коронавирус хора, развиват СПИН "значително по-бързо от очакваното". След обвиненията в разпространяване на медийна дезинформация Фейсбук премахна това видео, а акаунтът на президента в YouTube беше блокиран за една седмица.

Болсонаро отказва да се ваксинира срещу коронавирус и неколкократно предизвика остра критика със своите изказвания за ваксините, опитвайки се да омаловажи опасността от вируса.

В края на октомври комисия на Сената на Бразилия гласува да му бъде повдигнато обвинение в престъпление срещу човечеството заради политиката му по отношение на коронавируса. Самият Болсонаро отхвърля всякаква отговорност за кризисната ситуация, в която се намира страната по отношение на борбата с Ковид-19.

Срещу бразилския президент вече има две разследвания, но не се очаква това да доведе до някакви юридически последици за него, тъй като генералният прокурор Аугусто Арас подкрепя Болсонаро и може да го защити срещу всякакви обвинения, предаде БГНЕС.

Бразилия се нарежда на трето място в света по брой заразени с коронавирус (22 129 409 регистрирани случая, според световния портал Worldometer), отстъпвайки на САЩ и Индия, и е на второ място след САЩ по смъртност от Ковид-19 (615 454 летални изхода). 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК