Д-р Константинов за новия щам: Южна Африка е особено опасна заради болните от СПИН

Да не си играем на руска рулетка с ваксините, каза бившият здравен министър

29.11.2021 | 13:30 Редактор: Таня Харизанова

„Ситуацията с ковид-пандемията не се промени в целия свят. Причините са две - едната е изменчивостта на вируса, непрекъснато излизат нови варианти. Ето сега последната новина е от Южна Африка, която в момента не е плашеща, но трябва да й се отдели много сериозно внимание“. Това каза в предаването „Опорни хора“ бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

Друга причина, според д-р Константинов, е слабото ваксинално покритие и невъзможността на ваксините за много дълготраен период да осигурят защита. „Факт е, че 6 месеца след поставянето на втората доза на двудозовите ваксини, вероятността е 2 пъти по- голяма да се разболееш от Ковид, спрямо това, което е било примерно първия месец. Пак остава протекция и е много по - добре, отколкото да нямаш ваксина, но въвеждането на трета доза за цялото население, всъщност е съвсем правилна и закономерна. Въпросът обаче е до кога ще го караме така. Изобщо не зачерквам темата, дали трябва да се ваксинираме, за мен това е решен въпрос“, уточни медикът.

„Идеалният вариант щеше да бъде да има много хора и, ако теоретично в целия свят всички хора се бяха ваксинирали, вероятно пандемията можеше да спре, но това не се случва. И защо Южна Африка неслучайно е мястото, от където излиза този нов щам? По принцип вероятността да се появи някаква мутация е там, където има гъсто население.

Ясно е, че вероятността за България спрямо Китай, спрямо Индия, е минимална, но държави като Южна Африка са особено опасни, защото там има голямо количество болни със СПИН. Болните със СПИН имат много нисък имунитет и ако вирусът при една нормална популация или за 10 за 20 дни човек се излекува и се изчиства вируса, или лошия вариант- умира, и вирусът спира да се предава, в Южна Африка има случаи, когато може с месеци да персистира в организма на човек, тъй като имунната система не е достатъчна да се пребори с него и през това време той мутира. И за това трябва много да внимаваме. Искрено се надявам този вирус, който показва учудваща скорост на разпространение, да не се окаже по – болестотворен“, казва д-р Стефан Константинов. 

Според медика, „при всички положения темата коронавирус, Ковид- 19, каквото и правителство и политици да дойдат, оттук - нататък няма да е затворена врата. Да, вероятно до Нова година ще имаме прозорец- януари, февруари, но най- вероятно ни чака друга вълна и ние трябва да сме много добре подготвени за всякакви изненади“. 

„Хората, най- вече в България, не се ваксинират заради недоверие към властта и политиците“, смята д-р Константинов.

„Обществото ни е болно. Какъвто е българският футбол, какъвто ни е българският съд, такива са и българските политици, такива са и българските лекари. Не може да очакваме чудеса. Хората, които говорят, че като имаш антитела не трябва да се ваксинираш и т.н. , имат тежки дефицити в обучението по медицина. Не ме притеснява, някои от тях имат и титли, което показва, че имат тежка девалвация, включително и на титлите. За това спирам тук. Не искам да съм негативен към моите колеги. Хората е достатъчно да се оглеждат около себе си. Ако някой каже, че не познава човек, умрял от Ковид, или прекарал много тежко заболяването, значи живее на друга планета. Ако не вярват на лекарите, поне да се оглеждат за свои роднини, за свои приятели, какво се е случило и да не си играят на руска рулетка. От там насетне изборът е техен, това е част от естествения подбор, може и така да го погледнем, и да видим кой ще оцелее и дали ще останат“, убеден е д-р Стефан Константинов.

Медикът припомни, че в много държави не опират само до убеждението, а слагат стимули и рестрикции. „Тук политиците, за да се харесат на една част от населението, обясняват: " В никакъв случаи рестрикции няма да слагаме", а рестрикциите си вървят. Това, което става по света със зелени сертификати, с ограничения, ще стане и тук. Просто икономиката трябва да върви, човечеството трябва да намери начин да излезе от ситуацията“.

По повод купуването на фалшиви сертификати, медикът бе категоричен: „Това е най- голямата глупост. Ти си плащаш, за да вземеш нещо фалшиво, което ще ти увреди здравето. Имаме случай за млад мъж, който си е платил и се разболява и умира. Тоест, ти си плащаш, за да умреш. Това е тотална глупост“.

Д-р Стефан Константинов коментира и обсъждането на здравната реформа и промените в здравеопазването между политическите партии и формации.

„Беше много колоритно, беше една много интересна смесица от рационални идеи и няколко екзотични предложения“.

По повод демонополизацията на здравната каса медикът уточни:

„Аз не видях такава тема да се дискутира сериозно от хората на преговорите, в първите точки. Предаваха се различни модели, но не беше акцентът там и никой не каза, че това е примерно червената линия. Всяка партия си има собствени виждания по въпроса, но темата демонополизация не забелязах да фигурира като важен въпрос. Идеята на БСП болниците да не са търговски дружества, срещна подкрепа и в други формации. И даже беше казано, че това е червена разделителна линия, от която не може да се отстъпи“.

Здравеопазването е много специфична тема, продължи бившият здравен министър. Не можем да кажем, че там финансовите и икономическите отношения управляват и те трябва да са движещи. Икономиката, бизнесът иска да има работна ръка и тази работна ръка трябва да е здрава. Болниците осигуряват или въобще здравеопазването осигурява тази работна ръка. Ако кажем, че всичко е само бизнес, какъв е интересът на болниците? Интересът на болниците, чисто икономически, е да има много хора, да печелят много пари, да има повече болни. Това искаме ли го като общество? Не. Ясно е, че функцията на една болница не може да е икономическа. Това е най- простото обяснение. Тъй като те се регистрират по търговския закон и се водят търговски дружества, това звучи отвратително. И тъй като хората плащат, доплащат, има големи неясноти. Като министър доста говорих, че болниците не трябва да са търговски дружества“, категоричен е д-р Стефан Константинов.

Цялото интервю гледайте във видеото!