1900 са пациентите с ХИВ и СПИН у нас, 219 са диагностицираните от началото на годината

Най-възрастният заразен е на 81 г.

02.12.2021 | 09:05 Редактор: Елеонора Танева
1900 са пациентите с ХИВ и СПИН у нас, 219 са диагностицираните от началото на годината

През 2020 г. са диагностицирани 185 души с ХИВ у нас, а от началото на 2021 г. до момента са 219. 98% от пациентите с ХИВ/СПИН в България получават антиретровирусна терапия, която се осигурява безплатно от държавата. При близо 90% от тях е постигнат прицелният терапевтичен резултат – вирусът е неоткриваем чрез стандартните изследвания. Това съобщи доц. д-р Нина Янчева от Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на МУ-София.

"ХИВ и СПИН е пандемия, която не е отзвучала и продължава да бъде основен здравен проблем в световен мащаб. 37,7 млн. души по света живеят с ХИВ, а 16% от носителите на вируса не знаят, че са заразени. Всеки може да бъде заразен, вирусът се предава по кръвен път, основният начин на заразяване е хетеросексуалният контакт“, каза проф. Червенякова. Тя подчерта един от митовете, свързани с вируса, че може да се предава по контактно-битов път. Добави, че ХИВ-позитивните не са опасни за хората в своето обкръжение.

Официалната статистика показва, че около 1900 пациенти с ХИВ и СПИН се проследяват и лекуват в 5-те специализирани центъра у нас. Само 25 от тях не са на терапия по тяхно желание. 

"Тенденция в цяла Европа и у нас е, че пациентите застаряват – най-възрастният ни пациент е на 81 г., диагностициран през 2008 г.", каза доц. Янчева. 

Доц. Янчева допълни, че много българи с ХИВ/СПИН се връщат от чужбина и продължават терапията си у нас.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК