Три деца и бременна жена са сред удавилите се мигранти в Ламанша

Борис Джонсън и Еманюел Макрон с остри реплики след трагедията

25.11.2021 | 19:20 Редактор: Елеонора Танева

Политически искри между Париж и Лондон след трагедията с мигранти в Ламанша. 27 души загинаха, след като лодката им се преобърна на път от Франция за Великобритания. Сред жертвите има 3 деца и бременна жена.

В опит да достигнат Великобритания, вчера група мигранти тръгват с надуваема лодка от северния бряг на Франция. Малко след това риболовен кораб подава сигнал за тревога. 27 души загиват в ледените води на Ламанша до пристигането на спасителните екипи. Въпреки трагедията, лодките не спират да плават и днес. 

Трагедията провокира политическа престрелка между британския премиер и френския президент. Борис Джонсън поиска от Париж да предприеме незабавни действия за спиране на лодките с мигрантите. Еманюел Макрон от своя страна призова инцидентът да не се използва за политически цели. 

"Тази трагедия показва колко е опасно преминаването на протока и колко е ключово да разбием бизнес модела на престъпниците, които пращат хората в морето", заяви Борис Джонсън.

"Това са жертви на трафика на хора. Но искам да кажа много ясно, че нашите сили за опазване на обществения ред са мобилизирани денонощно. Още от самото начало те са на границите. Франция никога не е имала толкова много военни и жандармеристи, мобилизирани да се борят с нелегалната миграция", уточни Макрон.

Двамата лидери все пак успяха да се споразумеят да обединят усилията си, за да открият престъпните организации, отговорни за трафика на хора през Ламанша. От началото на годината 25 хиляди нелегални мигранти са пристигнали на Острова през протока.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК