Задържаха четирима за инцидента с удавените мигранти при Ламанша, жертвите вече са 31

Френският вътрешен министър определи случая като "най-голямата трагедия с мигранти досега"

24.11.2021 | 23:04 Редактор: Жаклина Иванова
Задържаха четирима за инцидента с удавените мигранти при Ламанша, жертвите вече са 31

Най-малко 31 мигранти загинаха, след като надуваемата им лодка се е преобърнала днес в Ламанша на път от Франция за Великобритания. Това съобщи френският вътрешен министър Жералд Дарманен пред журналисти. Той уточни, че бройката на жертвите не е окончателна, предаде Ройтерс.

Дарманен добави, че френската полиция е арестувала четирима души. Те са заподозрени, че са свързани с инцидента, който той нарече "най-голямата трагедия с мигранти досега".

По рано през деня Дарманен написа в Twitter: "Силни чувства заради трагедията с голям броя загинали при преобръщането на мигрантска лодка в Ламанша", предаде Асошиейтед прес.

Министърът заклейми трафикантските мрежи, които организират тези опасни плавания.

Според рибари, днес много мигранти са потеглили от северното крайбрежие на Франция, за да се възползват от слабото вълнение, въпреки ниските температури на водата. 

Три френски патрулни катера и два хеликоптера - френски и британски - издирваха пострадали в района.

Предполага се, че с надуваемата лодка са плавали около 30 души.

Говорител на Даунинг стрийт 10 каза, че британският премиер Борис Джонсън ще свика извънредно правителствено заседание, посветено на въпроса за миграцията през Ламанша.

Рибар разказа пред Ройтерс, че по-рано днес е видял две малки дингита, едното с хора, а другото празно. По думите му друг рибар алармирал спасителните служби, след като забелязал празно динги и 15 неподвижни тела наоколо - или в безсъзнание, или мъртви. Засега не се съобщава националността на загиналите, информира БТА.

През тази година рязко се увеличи броят на мигрантите, които се опитват с малки плавателни съдове да достигнат британските брегове през тясната част на Ламанша. Районът се характеризира с променливи атмосферни условия, студена вода и оживено мореплаване, които са опасни за надуваеми и други малки лодки, с които мъже жени и деца предприемат рисковани пътешествия.

През последните седмици британските и френските власти са извършили голям брой спасителни операции и са извадили от водата хиляди мигранти край бреговете на Франция и на Обединеното кралство.

Снимка: БГНЕС (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК