Украйна бие тревога: Русия се готви да ни нападне в началото на 2022 г.

Разположила е 92 000 войници на границата

23.11.2021 | 17:40 Редактор: Здравко Черкезов
Украйна бие тревога: Русия се готви да ни нападне в началото на 2022 г.

Русия е разположила 92 000 войници на границата с Украйна и се готви за инвазия в началото на 2022. Нападението ще бъде много по-разрушително от всичко друго, случило се от 2014 насам, казват от украинското разузнаване. 

Нападението може да бъде извършено в края на януари или началото на февруари 2022 година. Това казва в ексклузивно интервю за изданието "Military Times" Кирил Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната.

По неговите думи, нападението ще включва артилерийско и бронетанково настъпление със следващи десантни удари в Одеса и Мариупол, както и нахлуване на сили през Беларус. Буданов смята, че това нападение ще бъде много по-разрушително, отколкото всичко друго в рамките на конфликта, започнал през 2014-а година и отнел живота на около 14 000 украинци.

Психологически атаки от Русия

Нахлуването ще бъде предшествано от серия психологически операции, каквито се провеждат и в момента и които са насочени към дестабилизацията на Украйна и подкопаващи нейните възможности да се бори. "Те искат да провокират безредици чрез протести и митинги, които показват, че хората са против правителството", подчертава Буданов, цитиран от DW.

Част от тези усилия, както казва той, са и продължаващите протестни акции срещу ваксинацията срещу Ковид-19, организирани от Русия. Освен това Москва се опитва да предизвика безредици, спекулирайки с икономическите и енергийните проблеми на Украйна.

Наред с това Русия активно подклажда антиправителствените настроения във връзка с инцидента, наречен "Вагнергейт".

"Става дума за провалената операция на украинските спецслужби, целта на която е била да примами в страната около 30 членове на руската частна военна компания "Вагнер", участвали в бойните действия в Донбас. Руските психологически операции се използват, за да се покаже, че "нашите власти са предали народа", убеден е Будаков. Продължаващият граничен конфликт между Полша и Беларус, която препраща бежанци на Запад през полска територия, също е част от тези усилия, казва той.

И американското разузнаване предупреждава

По думите на Буданов, преценките на разузнаванията в САЩ и Украйна за подготвящата се руска атака са много сходни. На 20 ноември американската медийна компания CBS съобщи, че американското разузнаване предупреждава европейските си съюзници за заплахата от военно нахлуване на Русия в Украйна, вероятността от което нараства със застудяването. Инвазията може да се случи до няколко седмици, ако Западът не се намеси, смятат от САЩ.

Русия не за първи път концентрира военни части на украинската граница. За последен път - през пролетта на 2021-а година. Тогава това предизвика сериозна загриженост. Но ако събитията от пролетта бяха оценени като демонстрация на сила, то сегашната ситуация може да се превърне в подготовка за фактическо нахлуване в Донбас, смятат спецслужбите в САЩ.

Москва и Пентагонът отказват коментари

Посолството на Русия не е отговорило на запитването на "Military Times" за коментар на интервюто с шефа на украинското разузнаване, но Москва последователно отхвърля този вид обвинения, наричайки ги провокационни. В Пентагона също отказаха да коментират оценките на Буданов за сроковете и характера на каквото и да било потенциално нападение на Русия, позовавайки се на изявленията на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

САЩ продължават да наблюдават "тревожното поведение на Русия", каза Остин. Срещайки се с министъра на отбраната на Украйна Алексей Резников, шефът на Пентагона не само потвърди категоричната поддръжка на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, но и изрази загриженост във връзка с насочената към дестабилизиране на ситуацията дейност на Русия. "Не знаем какво е замислил господин Путин", подчерта Лойд Остин.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Оффф, как може в началото на 21 век да има хора да мислят така примитивно. Сигнализирай за неуместен коментар