Украйна е получила уверения от България, че Крим е нейна територия

Министър Дмитро Кулеба подчерта, че никога няма да оставят подобни коментари без отговор

22.11.2021 | 17:42 Редактор: Теодора Патронова
Украйна е получила уверения от България, че Крим е нейна територия

Министерството на външните работи на Украйна получи уверения от много официални представители на България в неизменността на позицията на страната по отношение на териториалната принадлежност на Крим към Украйна. Това заяви пред репортери министърът на външните работи Дмитро Кулеба.

"Реагирахме не само с думи, защото извикването на българския посланик във Външно министерство е дипломатическо действие, а не думи, а през последните два дни получихме уверения от много официални представители на България, че позицията на България по териториалната принадлежност на Крим ще остане непроменена", каза министърът.

Кулеба добави, че външното министерство ще прецени как да продължи по този въпрос, като подчерта, че никога няма да оставят подобни коментари без отговор.

По-рано в събота, 20 ноември, Кулеба написа в Twitter: "Ще кажа на Румен Радев каква е драмата: ако Русия нападне България, завзема парче територия и убие хиляди хора. С безразсъдните си изказвания той нанесе удар по приятелските украинско-български отношения, изложи България на критика от ЕС и подкрепи руската пропаганда."

"Укринформ“ припомня, че президентът на България Румен Радев по време на дебата на кандидатите за президент на 18 ноември каза, че смята Крим за "руска територия", а антируските санкции на ЕС са неефективни, цитиран от "Фокус".

На 19 ноември украинското външно министерство извика българския посланик в Киев Костадин Коджабашев във връзка с изявленията на държавния глава.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Потребител
преди 2 години
Прав е човекът. Ако утре Турция завземе Родопите, Радев няма да каже, че Родопите са турски. Сигнализирай за неуместен коментар