Борис Джонсън предупреди Европа: Или руско гориво, или Украйна

Обединеното кралство ще продължи да подкрепя украинците, категоричен бе британският премиер

16.11.2021 | 23:35 Редактор: Теодора Патронова
Борис Джонсън предупреди Европа: Или руско гориво, или Украйна

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън отправи предупреждения към Европа срещу нарастващата зависимост от руските въглеводороди, като алармира, че Москва може сериозно да ограничи енергийните доставки, ако Западът покаже намерението си да защити Украйна, цитира думите му британският вестник "The Guardian". Освен това Джонсън обвини белaруския президент Александър Лукашенко, че се опитва да подкопае европейското единство с помощта на миграционната криза на границата с Полша.

Според Джонсън в близко бъдеще Европа ще бъде изправена пред избор между зависимостта от доставките на руско гориво и подкрепата за Украйна на фона на напрежението по границите в Източна Европа.

Говорейки на банкет, организиран от кмета на Лондонското Сити, Джонсън се обърна към европейските страни, които са силно зависими от руския газ. Премиерът предупреди, че руският президент Владимир Путин може да подходи сериозно към ограничаването на енергийните доставки, ако Западът покаже намерението си да защити Украйна.

"Надяваме се, че нашите приятели ще разберат, че скоро ще трябва да направят избор между доставянето на все повече руски въглеводороди през гигантски нови тръбопроводи и защитата на Украйна и отстояването на каузата за мир и стабилност, ако ми позволите да се изразя по този начин", заяви Джонсън.

В понеделник британското правителство изрази загриженост относно струпването на руски сили по границата с Украйна. Москва отрече обвиненията за подготовка за инвазия, след като украинското министерство на отбраната съобщи, че общият брой на руските войници близо до границата е 90 000 души.

Независимо от това, говорител на премиера излезе с изявление, в което подчерта, че Обединеното кралство "ще продължи да подкрепя Украйна пред лицето на руската враждебност".

По време на речта си Джонсън обвини и "руския съюзник" Александър Лукашенко, че се опитва да провокира миграционна криза на границата с Полша, за да подкопае европейското единство. Британският лидер отбеляза, че когато Варшава се е обърнала към Лондон за помощ, за да "се справят с изкуствено създадената криза на границата", те веднага са реагирали, пише "Фокус".

Джонсън също се възползва от възможността да коментира срещата на върха COP26 за климата в Глазгоу. Според The Guardian, премиерът е признал, че е "разочарован", че обещанието за постепенно отказване от употребата на въглищата е било заменено с обещание за "поетапно спиране" на използването на изкопаеми горива.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
Текстовете са пълни с дразнещи грешки и те не са само печатни. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
белaруския се пише белоруския! Трябва ли да се коментира/ламентира с неуки? Сигнализирай за неуместен коментар