Германия прие закон за защита от заразни болест, да му мислят неваксинираните

За първи път се предвижда ограничаването на достъпа до обществен транспорт

18.11.2021 | 14:36 Редактор: Тодор Петров
Германия прие закон за защита от заразни болест, да му мислят неваксинираните

Бундестагът прие нов закон за защита на населението от заразни болести. С гласовете на новото парламентарно мнозинство от социалдемократи, либерали и "зелени" се въвеждат нови правила за достъп до обществения живот.

Само ваксинирани, преболедували и хора с отрицателен резултат от Ковид тест ще могат да работят в офиса и да ползват обществен транспорт. 16-те провинции получават правото да въвеждат допълнителни мерки, като задължително носене на маска или ограничаване на контактите.

За първи път се предвижда ограничаването на достъпа до обществен транспорт, включително и градския транспорт, което среща сериозна критика от страна на профсъюзите.

Ако законопроектът бъде приет, задължително става ежедневното тестване на работещите в здравеопазването и старческите домове, които не са ваксинирани и не са преболедували Ковид-19. Обсъжда се и въвеждането на задължителна имунизация за някои професии, предаде БНР.

Институтът "Роберт Кох" обяви в сряда, че нивото, което измерва броя на заразените с коронавируса на 100 000 души на 7-дневна осреднена база, е нараснало до 319,5 души, достигайки най-високи стойности от началото на пандемията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК