Инфекциите с коронавирус в Германия растат: Как се доказва, че си прекарал болестта?

Броят на "незабелязаните" случаи е значим

15.11.2021 | 23:24 Редактор: Жаклина Иванова
Инфекциите с коронавирус в Германия растат: Как се доказва, че си прекарал болестта?

С покачващия се брой нови инфекции с коронавирус в Германия расте и броят на оздравелите от Ковид-19. Знае ли се колко са те? И как се доказва, че си прекарал болестта?

Според преценки на института "Роберт Кох", към 10 ноември 2021 година хората в Германия, които са прекарали Ковид-19, са били близо 4,4 милиона. Броят им е установен въз основа на регистрираните съобщения за инфекции и смъртни случаи. Става дума само за преценки, защото броят на оздравелите в страната не се регистрира.

Заразените, които оздравяват, по правило се смятат за прекарали болестта най-късно 28 дни след началото на инфекцията. Сред прекаралите болестта има и ваксинирани, които са се заразили въпреки имунизацията.

Броят на "незабелязаните" случаи явно е значим. Според студия на института "Роберт Кох" и Института за икономически изследвания, проследила пандемията от коронавирус между октомври 2020 и февруари 2021, има вероятност всеки втори, който се е заразил с коронавирус, да не е бил нито тестван, нито регистриран като болен.

Това означава, че броят на инфекциите и на оздравелите хора навярно може да се окаже двойно по-голям от официално известния. По всяка вероятност болестта е била прекарана в действителност от близо 9 милиона души. За сравнение: предполага се, че в Германия има около 15 милиона души, които не са ваксинирани, пише DW.

За "оздравели" се смятат онези, които са прекарали инфекция с коронавирус преди по-малко от 6 месеца. Защото само в този период от време съществува значителен имунитет срещу SARS-CoV-2. Това се отнася и до хората, които са се заразили с коронавирус след направена първа доза с ваксина.

Към същата група не се причисляват обаче прекаралите болестта, които след оздравяването си са се ваксинирали. Те се смятат за изцяло ваксинирани. В Германия обаче не се води статистика за броя на лицата, които са прекарали болестта, а след това са се и ваксинирали.

В болниците се регистрира само дали пациентите с Ковид-19 са били ваксинирани, или не. Там обаче не се води статистика за оздравелите, казва говорителят на института "Роберт Кох" и пояснява: "Оздравелият се води или като вече ваксиниран, или като неваксиниран, дори и да е  прекарал инфекцията преди по-малко от 6 месеца".

Главният вирусолог в берлинската клиника "Шарите" Кристиан Дростен смята, че групата на прекаралите болестта играе важна роля в борбата срещу пандемията.

"Оздравелите запълват известна част от недостига на имунитет в обществото", посочва той.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК