Антропософия: Как Германия се превърна в "антиваксърска България" на Запада

Ваксинационният скептицизъм на специална буржоазна среда в Южна Германия, пише Тобиас Раб

16.11.2021 | 23:20 Редактор: Здравко Черкезов
Антропософия: Как Германия се превърна в

Паметта понякога изневерява. Но Тобиас Раб, редактор в германския Spiegel, трябва да e бил в 9 или 10 клас, когато сутринта всички ученици в неговото училище са извикани в главната зала. Техен съученик е починал и е трябвало да има панихида.

"Бях валдорфски ученик и все още си спомням чувството на срам, когато учителите ни помолиха на церемонията, антропософска служба, да помогнем за "пренасянето на момчето", пише авторът.

Да го пренесем? Момчето е починало от тежък грип. Не от болест, която означаваше сигурна смърт през 80-те години. След това в училището се заговаря много за случая. Детето е било син на много ангажирани родители антропософи, а лекуващият лекар също е бил антропософ (от антропософия, наричана още духовна наука от създателя ѝ Рудолф Щайнер – религиозно-мистично учение, отделило се теософията, основано през 1912 г.). А родителите на това дете очевидно са взели решение срещу адекватно лечение с медикаменти. Момчето, което тъкмо се учило да брои, е преброило в час колко дни вече е живяло, малко преди да се разболее. Така са разказали учителите на погребалната служба. И това, според Тобиас Раб, е било истински знак.

Нищо не е последвало от тази история. Братята и сестрите на момчето продължили да посещават училището, лекарят продължил да практикува, а всеки се справял с мъката си по различен начин. Това, което остава за Раб, е една мантра: има хора, които в случай на съмнение, жертват децата си за убежденията си.

Скептицизмът на германската буржоазия срещу ваксините

Статистика, публикувана преди няколко дни, показва, че немскоговорящата област напредва най-бавно в Западна Европа с ваксинацията. И има много причини за това. Ако погледнете картата на Федерална република Германия, Тюрингия, Саксония и Бавария са особено силно засегнати от Ковид-19 по външните им граници, което значи, че географското местоположение е един от движещите фактори. В Полша и Чехия данните са дори по-лоши от германските. Да не говорим за Румъния и България, разбира се.

Но има и друга причина: ваксинационният скептицизъм на специална буржоазна среда, която има центрове главно в Южна Германия и Швейцария. И много от тези хора са антропософи. Какъв им е проблемът?

Много германци се занимават с антропософия всеки ден, без дори да го осъзнават. Козметичната компания Weleda, например, е компания, която е основана през 1921 г. от Рудолф Щайнер, изобретателя на антропософията. Всички кремове, сапуни и лекарства, които Weleda продава, са произведени по антропософски насоки, които включват доста странни ритуали. Водата, в която се разтварят веществата, трябва да се обработи по определен начин, за да могат те да развият силата си. Биодинамичното земеделие също е антропософско събитие.

Четете повече по темата в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години