Pfizer, BioNTech и Moderna печелят по над $65 000 в минута

Компаниите са продали по-голямата част от препаратите си на богатите страни

16.11.2021 | 09:55 Редактор: Жаклина Иванова
Pfizer, BioNTech и Moderna печелят по над $65 000 в минута

Pfizer, BioNTech и Moderna печелят по над $65 000 всяка минута с продажбата на своите изключително успешни ваксини срещу Ковид-19, докато най-бедните страни в света остават неваксинирани. Това сочи нов анализ, цитиран от АФП.

Компаниите са продали по-голямата част от препаратите си на богатите страни, като така оставят по-бедните страни без ваксини срещу вируса, заяви Народният алианс за ваксини (PVA).

Алиансът изчислява, че трите фирми ще имат обща печалба от $34 млрд. само през тази година, което прави над $1000 на секунда, или $65 000 на минута, или $93,5 млн. на ден.

"Неприлично е, че само няколко компании печелят милиони долари на всеки час, докато само 2% от хората в страните с ниски доходи са били напълно ваксинирани срещу коронавирус", посочи Мааза Сейум от Африканския алианс за ваксини на народа.

"Pfizer, BioNTech и Moderna са използвали своите монополи, за да дадат приоритет на най-печелившите договори с най-богатите правителства, оставяйки страните с ниски доходи обречени на смърт", добавят от Алианса за ваксини.

В момента 98% от хората в страните с ниски доходи не са напълно ваксинирани.

Действията на трите компании са в контраст с AstraZeneca и Johnson&Johnson, които предоставят ваксините си с нестопанска цел, въпреки че и двете обявиха, че предвиждат прекратяване на това споразумение в бъдеще, тъй като пандемията отшумява, информира БГНЕС.

Алиансът заяви, че въпреки че са получили публично финансиране от над $8 млрд., Pfizer, BioNTech и Moderna са отхвърлили призивите да споделят технологията на ваксините си с производители в страни с ниски и средни доходи. Този ход, според СЗО, можеше да "увеличи глобалното предлагане, да намали цените и да спаси милиони животи."

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки 2
преди 2 години
мн успешни ... за тва по 4 дози за си напълно " имунизиран " .... пълни глупости ! Сигнализирай за неуместен коментар