Едва 6,6% от населението на Африка е ваксинирано срещу Ковид-19

Пандемията там все още не е преодоляна

11.11.2021 | 15:16 Редактор: Искра Ангелова
Едва 6,6% от населението на Африка е ваксинирано срещу Ковид-19

Африканските страни продължават да изпитват трудности при достъпа до ваксини срещу коронавирус, като само 6,6% от населението на континента е ваксинирано срещу Ковид-19. Това заяви в четвъртък ръководителят на африканското представителство на Световната здравна организация (СЗО) Матшидисо Моети на брифинг за ситуацията с пандемията, предава ТАСС.

"Девет месеца след началото на кампанията за ваксинация срещу Ковид-19 в Африка, ние все още сме много далеч от защитата дори на най-уязвимите групи от населението", отбеляза тя.

"Към днешна дата само 6,6% от африканското население е ваксинирано срещу коронавирус, в сравнение с 40% в световен мащаб", подчерта Моети. И отбеляза, че коронавирусът продължава да представлява сериозна заплаха за африканците, информира "Фокус".

От своя страна директорът на Африканския център за контрол и превенция на заболяванията (Africa CDC) Джон Нкенгасонг смята, че пандемията в Африка все още не е преодоляна. "Няма съмнение, че наближава четвъртата вълна на Ковид-19, която ще засегне Африка", каза той. Нкенгасонг каза още, че Moderna е предложила своята ваксина на Африканския съюз на цена от 7 долара за доза. В Съединените щати компанията продаваше своето лекарство за Ковид-19 на цена от 15 долара за доза в началото на 2021 г.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК