Макрон и Путин с двучасов разговор за напрежението на полско-беларуската граница

Те изразиха съгласие, че е необходима деескалация на кризата с мигрантите

15.11.2021 | 23:04 Редактор: Жаклина Иванова
Макрон и Путин с двучасов разговор за напрежението на полско-беларуската граница

Френският президент Еманюел Макрон и руският му колега Владимир Путин изразиха съгласие, че е необходима деескалация на кризата с мигрантите на границата между Беларус и Полша, съобщи френското президентство след продължил час и 45 минути телефонен разговор между двамата лидери.

"Надеждата ни е този дълъг разговор да доведе в близките дни до резултати относно притока на мигранти, дошли от Беларус на полската граница", отбеляза Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

Според френското президентство Путин е казал, че ще разговаря по този въпрос с беларуския държавен глава Александър Лукашенко.

Пред руския си колега Макрон е изразил "силно безпокойство и воля да бъде защитена териториалната цялост на Украйна". Френският президент е казал това във връзка с разполагането на руски войски край украинската граница.

Според Кремъл в хода на разговора Путин е определил като провокация военните учения на САЩ и НАТО в Черно Море, информира БТА.

Руският президент "обърна внимание на провокативния характер на извършваните от САЩ и някои техни съюзници мащабните военни учения в Черно море, които засилват напрежението между Русия и НАТО", посочи в комюнике руското президентство.

Двамата лидери са обсъдили също борбата с коронавируса, отбелязва ТАСС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК