Напрежението на границата между Беларус и Полша ескалира, откриха труп на млад сириец

Хиляди мръзнат на границата между Беларус и Полша

13.11.2021 | 16:21 Редактор: Искра Ангелова
Напрежението на границата между Беларус и Полша ескалира, откриха труп на млад сириец

Хиляди мигранти от Близкия изток се приютяват в мразовити условия на границата между Беларус и държавите от ЕС, Полша и Литва, които отказват да ги пуснат да преминат. Най-малко осем от тях вече са загинали и страховете за безопасността на другите нарастват с настъпването на суровите зимни условия.

"Горски работник информира полицията за намирането на тялото на млад мъж", посочи говорителят на полицията в Подляска Томаш Крупа, уточнявайки, че тялото и паспортът на мъжа са открити вчера.

"Това е млад мъж със сирийска националност на около 20 години", отбеляза Крупа. Не е било възможно да се установи причината за смъртта на местопроизшествието", добави той.

Международното напрежение нараства заради кризата, като съседите на Беларус предупреждават, че ситуацията може да ескалира до военен конфликт, а президентът на САЩ Джо Байдън изрази безпокойството си.

Беларус заяви по-рано днес, че броят на мигрантите, пристигащи в импровизиран лагер на границата, нараства всеки ден и че група от до 100 души е преминала на полска територия.

Полският вътрешен министър Мариуш Камински изчисли, че около 1 500 души са били на лагер на границата.

Европейският съюз обвинява Беларус, че е предизвикала кризата в опит да окаже натиск върху блока заради санкциите. Минск отрича това, а в събота руският президент Владимир Путин, ключов съюзник на белоруския президент Александър Лукашенко, каза, че западните страни са в крайна сметка отговорни за кризата, информира "Монитор".

Някои мигранти обаче казаха, че беларуските сили са им помогнали да преминат границата.

В събота полската армия публикува кадри, които според нея показват група от около 50 мигранти, ескортирани през границата от беларуски сили. Полската гранична охрана съобщи, че беларуски войници са съборили част от временната гранична ограда.

В Литва служители на граничната охрана пуснаха кадри, показващи 70 мигранти, които според тях са били докарани до границата на страната от беларуски служители с камиони.

Полша, Австрия, Литва, Латвия и Естония поискаха от международните агенции за помощ да организират хуманитарна и медицинска помощ в Беларус, за да "избегнат трагедии и да предотвратят (а) хуманитарна криза" на полската граница.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
ЕС да даде ясен сигнал , че не желае повече мигранти. Иначе ще се получи "Аз му подадох пръстта си, той ми изяде ръката". Сигнализирай за неуместен коментар