Мигрантската криза се задълбочава, 14-годишно момче почина от студ

Беларус предупреди, че ситуацията може да ескалира до въоръжен конфликт

12.11.2021 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова

Задълбочава се мигрантската криза по границата между Полша и Беларус. 14-годишно момче е поредната жертва на напрежението. Тийнейджърът е починал от измръзване заради ниските температури в района. В същото време на извънредната среща на Съвета за сигурност на ООН се стигна до размяна на остри реплики между Русия и западните страни членки.

В съвместно изявление - Западният блок на съвета за Сигурност на ООН хвърли директни обвинения срещу Беларус за умишлено създаване на кризата по границите с прибалтийските държави и Полша, където вече има близо 4 000 нелегални мигранти.

"Осъдихме целенасоченото използване на човешки същества, чийто живот и благополучие са били изложени на опасност за политически цели от страна на Беларус, за да дестабилизира съседните държави", каза постоянният представител на Естония в ООН Свен Юргенсон.

Според Съединените щати, Великобритания и няколко държави членки на Европейския съюз, президентът Алекснадър Лукашенко представлява заплаха за стабилността на региона. Беше направен и намек за нови санкции срещу Беларус.

Москва се намеси, като засвидетелства своята подкрепа към Минск.

"Честно казано, започнах да подозирам, че може би нашите естонски, френски и други колеги имат някакви мазохистични наклонности, защото да повдигнат тази тема, която е пълен срам за Европейския съюз, пред нас, би било много смело", подчерта заместник-постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

Беларус предупреди, че ситуацията може да ескалира до въоръжен конфликт и заедно с Русия започна съвместни военни учения в близост до полската и литовската граница.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК