Глад и студ: Хиляди мигранти все още чакат на границата между Полша и Беларус

Лукашенко заплаши да спре доставките на газ за Европа, ако бъдат наложени санкции

11.11.2021 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Нова ескалация на напрежението между Полша и Беларус. Президентът Александър Лукашенко заплаши да спре доставките на газ за Европа, ако бъдат наложени санкции. Хиляди са на границата между двете страни дни наред с надежда да влязат на територията на Европейския съюз. Те издържат на ниските температури и глада. 

А гъст дим се извива над палатките на мигрантите. Дори и децата участват в намирането на дърва за огрев, за да се стоплят. 

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши, че ще предприеме ответни мерки на всички нови санкции на Европейския съюз, включително чрез спиране на транзита на природен газ и стоки през неговата държава.

"Ние отопляваме Европа, а те все още ни заплашват, че ще затворят границата. А ако спрем транспортирането на природния газ? Затова бих препоръчал на полското ръководство, литовците и други хора, които не носят глава на раменете си, да помислят, преди да говорят", отсече Лукашенко.

От Европейската комисия коментираха, че блокът "не е уплашен" от заплахите на президента. Лукашенко обяви и съвместно споразумение с Русия за наблюдение на границите с Полша, Балтийските държави и Украйна.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК