Мигранти заслепяват граничарите с лазери, докато събарят оградата край Полша

Според ЕС Минск използва "миграционната криза" като метод за политически натиск

15.11.2021 | 20:25 Редактор: Искра Ангелова
Мигранти заслепяват граничарите с лазери, докато събарят оградата край Полша

Ситуацията на границата между Полша и Беларус продължава да бъде напрегната. Хиляди мигранти чакат разрешение да влязат в Европейския съюз, живеейки във временни лагери близо до граничната ограда. Местните медии съобщават, че всяка вечер на границата продължават сблъсъците между мигранти и силите за сигурност. От беларуска страна срещу полските граничари се използват лазери и светлинни инсталации, които извеждат от строя видеотехниката, пише руският вестник "Московский Комсомолец".

Няколко хиляди души продължават да обсаждат полската граница с надеждата да влязат на територията на Европейския съюз. Мигрантите, повечето от които са родом от Ирак и други страни от Близкия Изток, пристигнаха на границата през октомври и оттогава редовно влизат в сблъсъци с полските сили за сигурност. Според полските власти мигрантите получават помощ от беларуските сили за сигурност. Според официалната позиция на Европейския съюз Минск използва "миграционната криза" като метод за политически натиск.

Както "МК" съобщи по-рано, някои мигранти казаха, че беларуската страна им е предоставила инструменти за пробиване на полските огради. А в петък, 12 ноември, полските граничари съобщиха, че са били постоянно изложени на въздействие с лазерни лъчи от беларуска страна, информира "Фокус".

По-късно в интернет се появиха кадри, направени от полските медии в граничната зона. Те заснеха истинско "светлинно шоу", инсценирано според тях от беларуската страна на границата. Мигащи светлини и лазери са насочени към позициите на полските сили за сигурност, които според официални лица могат да заслепят граничарите.

За първи път лазерите бяха използвани от протестиращи като средство за борба с правоприлагането по време на протестите в Хонконг през лятото на 2019 г. Както се оказва, наличните в търговската мрежа лазери могат да прогорят пластмасата, да навредят сериозно на човешкото око и да унищожат оптиката на полицейските камери. Впоследствие това "оръжие" беше прието не само от демонстрантите, но и от полицейските структури по целия свят.

Според англоезичната класификация средствата от този вид се наричат "насочени енергийни оръжия". Някои светошокови лазерни устройства имат способността временно да лишат човек от зрение, някои могат да доведат до пълна слепота.

Няма точни данни кой използва лазери от страната на беларуската граница. Известно е само, че беларуските граничари са въоръжени с подобни инсталации китайско производство.

Както каза пред "МК" военният експерт Алексей Валюженич, "светлинното шоу" на беларуските граничари може да се използва като прикритие за групи мигранти, които се опитват да преминат границата.

"Не толкова отдавна имаше инцидент, когато китайски разрушител облъчи американски разузнавателен самолет. Като цяло китайците са известни с това, че поставят лазери върху военна техника, които са предназначени да заслепят врага. Например оператор на противотанков комплекс. Образно казано, човек надниква в телескопичен мерник, лазер удря мерника и резултатът е, че човекът е ослепен с едното око. Такива оръжия са забранени от редица международни конвенции. Но лазерите с по-ниска мощност се използват доста от полицейски и военни структури по целия свят. Струва ми се, че беларусите не използват нищо смъртоносно срещу полските граничари. По-скоро това са стандартни полицейски инструменти. Но прецедентът е любопитен, разбира се", сподели той.

Каква цел преследват, като облъчват поляците?

"Най-малкото игра на нерви, сплашване, дезориентиране. Може би крият някакви манипулации, които се извършват на тяхна територия. Или може би прикриват опитите на мигрантите отново да пробият до оградата и да я повредят. Това вече е пробвано от демонстрантите в Хонконг. Когато полицаите започнаха да се придвижват срещу тях, те ги целеха в очите с лазери. В резултат на това полицията не можа да действа, така да се каже, с пълна сила и се оттегли. Малко вероятно е мигрантите да имат такива устройства, така че най-вероятно това е оборудването на беларуските сили за сигурност. Може са дадени на някои от тези "другари" (мигрантите-бел.ред.) на границата. За да може, ако се случи нещо да кажат това не е наша работа. И все пак – подобно светлинно шоу обезсмисля работата на видеокамерите. Те не могат да записват правилно какво се случва в граничната зона и впоследствие тези кадри не могат да бъдат използвани в медиите", допълни той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК