Путин: Научих за мигрантската криза от медиите, готови сме да помогнем

"Никога досега не съм обсъждал този въпрос с Лукашенко", заяви руският президент

14.11.2021 | 15:05 Редактор: Искра Ангелова
Путин: Научих за мигрантската криза от медиите, готови сме да помогнем

Русия е готова да помогне по всякакъв начин за разрешаване на ситуацията с мигрантите, която се е развила на границата на Беларус и ЕС, ако нещо зависи от нея. Това обяви президентът Владимир Путин пред телевизия "Русия-1" в интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин".

"Когато чуем изявления или обвинения срещу нас, искам да кажа на всички: занимавайте се с вътрешните си проблеми, не прехвърляйте към никого собствените си въпроси, които подлежат на разрешаване от вашите ведомства в съответната посока. Но ние сме готови по всякакъв начин да помогнем за това, ако, разбира се, нещо ще зависи от нас тук", каза Путин, отговаряйки на въпросите на журналиста Павел Зарубин.

Руският президент каза още, че е научил за миграционната криза от медиите и никога досега не е обсъждал този въпрос с лидера на Беларус Александър Лукашенко. "Аз лично научих какво се случва на полско-беларуската граница от медиите; никога досега не съм обсъждал този въпрос с Лукашенко. Чак след като се появи тази криза, говорихме с него два пъти по телефона", обясни Путин.

Миграционната криза на границата на Беларус с Латвия, Литва и Полша, където мигрантите се втурнаха от началото на годината, рязко ескалира на 8 ноември. Няколко хиляди души дойдоха от беларуската страна до полската граница и не напуснаха граничната зона, някои от тях се опитаха да влязат на територията на Полша, счупвайки оградата с бодлива тел. Страните от ЕС обвиняват Минск в умишлено ескалация на кризата и призовават за налагане на санкции. Лукашенко каза, че за това положение са виновни самите западни страни, заради чиито действия хората бягат от войната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК