САЩ предупредиха Русия: Ще направите сериозна грешка спрямо Украйна

Говорителят на Пентагона заяви, че действията на Москва са необичайни по своя размер и обхват

11.11.2021 | 11:39 Редактор: Тодор Петров
САЩ предупредиха Русия: Ще направите сериозна грешка спрямо Украйна

САЩ предупредиха Русия да не допуска нова "сериозна грешка" по отношение на Украйна, като поискаха яснота относно придвижването на войските в близост до границата.

При посрещането на външния министър на Украйна във Вашингтон в сряда държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че Съединените щати са "обезпокоени от съобщенията за необичайната руска активност в близост до Украйна", съобщи АФП.

"Нямаме яснота за намеренията на Москва, но познаваме нейния план за действие. Нашата загриженост е, че Русия може да направи сериозна грешка, опитвайки се да повтори това, което предприе през 2014 г., когато събра сили по границата, премина на суверенна украинска територия и го направи, твърдейки невярно, че е била провокирана", каза той.

"Нашият ангажимент към суверенитета на Украйна, към нейната независимост, към нейната териториална цялост е железен и международната общност ще прозре всяко руско усилие да прибегне до предишната си тактика", увери Блинкен.

Министърът на външните работи Дмитрий Кулеба заяви, че Украйна се стреми да работи със Съединените щати за засилване на отбраната си и "не възнамерява да напада никого", предаде БГНЕС.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че действията на Русия са "необичайни по своя размер и обхват".

"Призоваваме Русия да обясни ясно намеренията си и да спазва споразуменията от Минск", посочи той, визирайки споразуменията, с които се прави опит да се спрат боевете на територията на Украйна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
asd
преди 2 години
Кораби с разрешение от Украйна са правили учения в украински териториални води.Ако много си падаш по съветските комуно-милиционери - чемодан и право в Ужгород, там ще видиш наяве как го крепят.. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 3
Армеец
преди 2 години
Чий го крепят кораби на краварите в руски териториални води? Нужно ли е Русия да ги потапя с торпеда от някоя подводница?Русия не е отишла близо до Флорида нали?Русия в Черно море брани само своите граници и водна акватория. Сигнализирай за неуместен коментар