Украйна ще произвежда бойни дронове за Турция

Украинската армия използва турски бойни дронове срещу проруските сепаратисти

07.10.2021 | 23:30 Редактор: Елеонора Танева
Украйна ще произвежда бойни дронове за Турция

Украйна, чиято армия използва турски бойни дронове срещу проруските сепаратисти, предвижда да построи на своя територия завод за производство на такива дронове.

"Избран е терен за строеж на този завод", обяви украинският външен министър Дмитро Кулеба на пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Лвов.

Турският външен министър подчерта, че Киев и Анкара са "напът да засилят отношенията си в много сектори", посочвайки сектора на отбраната.

В края на септември беше подписан двустранен меморандум, предвиждащ изграждане на център за поддръжка на тези дронове, който ще служи също и като център за подготовка на оператори.

Украйна използва вече дронове Байрактар ТеБе2. Този модел бе използвани в конфликтите в Сирия, Либия и в Нагорни Карабах. Според информации в медиите Киев предвижда да купи общо около петдесет безпилотни самолета от този тип, информира БТА.

Продажбата на дронове на Киев поставя обаче Анкара в деликатна ситуация спрямо Москва, с която Турция също си сътрудничи в сектора на отбраната.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК