Миротворци в Африка са участвали в трафик на диаманти, злато и наркотици

Португалските войници са били използвани като куриери

08.11.2021 | 18:20 Редактор: Теодора Патронова
Миротворци в Африка са участвали в трафик на диаманти, злато и наркотици

Португалски войници, разположени като мироопазващи сили на ООН в Централноафриканската република (ЦАР), са заподозрени в трафик на диаманти, злато и наркотици в бедната страна без излаз на море, заяви началникът на щаба на армията в Лисабон в понеделник.

Местните медии съобщиха, че в понеделник съдебните власти са предприели десетки обиски в цяла Португалия, насочени главно срещу полка на специалните сили.

"Това, което проучваме в момента, е възможността някои войници, участващи в Националните обособени сили в ЦАР, да са били използвани като куриери в трафика на диаманти, злато и наркотици", за които се предполага, че са били транспортирани с военни самолети, се казва в изявление на армията.

Проучването е извършено след сигнал от командването на специалните сили, което през декември 2019 г. е било информирано за възможното участие на португалски войници в трафик на диаманти.

Португалските медии съобщиха, че разследването е насочено към дузина заподозрени, включително военнослужещи на активна служба и бивши войници, като са планирани претърсвания на около 100 обекта в района на Лисабон, както и във втория португалски град Порто, в Браганса и Виля Реал.

Общо 180 португалски войници са разположени в бившата френска колония като миротворци в мисията на ООН, известна с френското си съкращение MINUSCA.

Централноафриканската република е богата на злато, диаманти и други полезни изкопаеми, но е осакатена от бедност, конфликти и сектантско насилие, съобщава БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК