Разследване показа как е действала схемата за фалшивите "зелени сертификати"

Документите са от България за Гърция и струват по 300 евро на парче

03.11.2021 | 20:15 Редактор: Жаклина Иванова

Мащабна операция по разкриване на фалшиви "зелени сертификати" е в ход в Гърция. Разследване на гръцката държавна телевизия показва, че сертификатите идват от България и струват по 300 евро на парче.

Разследване на журналистката Ния Авдели разкрива схемата, в която българи издават европейски сертификати на гърци, които не са имунизирани.

В интервю с Авдели предполагаемият посредник потвърждава слуховете, че срещу 300 евро и кратко посещение в София желаещите могат да придобият ваксинационен сертификат от България, без да се имунизират. От схемата се възползвали предимно хора от Северна Гърция.

В разследването се казва, че такава схема работи и в България и вече са установени семейни лекари, които издават фалшиви сертификати.

"Това е подвеждане и игра със здравето, не само, че ще излъжем държавата и ще влезем някъде и ще отидем на работа. Това е игра на руска рулетка със смъртта и здравето на някои хора. Вече има много сигнали за това. На някои, които имат фалшиви сертификати,  сега наистина им се налага да се ваксинират и не могат да го направят, защото вече са в системата", коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Според Маджаров има хора, които имат смелостта да си признаят, че имат фалшив сертификат и е трудно да се овладее порочната схема.

А гръцките власти допускат, че в скорошни законодателни промени се предвиждат сериозни наказания, но в крайна сметка най-голямата глоба е загубата на човешки живот.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК