СЗО одобри за спешна употреба индийска ваксина срещу Ковид-19

COVAXIN е 77,8% ефективна за предотвратяване на коронавируса

03.11.2021 | 15:46 Редактор: Жаклина Иванова
СЗО одобри за спешна употреба индийска ваксина срещу Ковид-19

Техническата консултативна група на Световната здравна организация препоръча в сряда на индийската коронавирусна ваксина COVAXIN да бъде предоставен статут за спешна употреба, предава Ройтерс.

Първата индийска домашна ваксина срещу Ковид-19 е разработена от местната компания Bharat Biotech в сътрудничество със Съвета за медицински изследвания на страната (ICMR) и Националния институт по вирусология (NIV).

Според проучвания двудозовата ваксина COVAXIN е 77,8% ефективна за предотвратяване на Ковид-19 и има успеваемост от 93,4% за предотвратяване на тежки случаи на коронавирусна инфекция.

Последните проучвания също така определят ефикасност от 65,2% на индийската ваксина спрямо силно заразния Делта вариант на коронавируса.

СЗО препоръчва използването на индийската ваксина COVAXIN в две дози, като интервалът между двете дози е 4 седмици. Ваксината се препоръчва за употреба при всички лица на възраст 18 и повече години, предаде БНР.

Световната здравна организация също така посочи, че достъпните данни за ваксинирането с COVAXIN при бременно жени са недостатъчни, за да се оцени безопасността или ефективността ѝ по време на бременност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК