Най-важното за бустерната доза от ваксините срещу Ковид-19

След време ефектът от имунизация постепенно отслабва

02.11.2021 | 15:10 Редактор: Жаклина Иванова
Най-важното за бустерната доза от ваксините срещу Ковид-19

Колко важна е бустерната доза? Кога да ни бъде поставена? И какво показва примерът с Израел? Тук сме обобщили най-важното, което трябва да знаем за подсилващата доза от ваксините срещу Ковид-19:

Какво означава бустерна доза ваксина? Това е допълнителна подсилваща доза от одобрените ваксини срещу Ковид-19, т.е. получават я напълно ваксинираните лица. В случая с ваксините на BioNTech и Moderna, от които се поставят по две дози, бустерната ваксина се явява трета доза.

След време ефектът от ваксинацията постепенно отслабва. Колко дълго се усеща защитното действие зависи от различни фактори - например от вида на ваксината, имунната реакция и възрастта на ваксинирания. Данни от Великобритания и Израел сочат, че защитата от ваксината намалява по-бързо сред по-възрастните хора. А едно британско изследване показа, че колкото по-отдавна е била направена ваксинацията, толкова по-голяма е вероятността от зараза с коронавирус, пише DW.

"От медицинска гледна точка поставянето на бустерна ваксина има особено голям смисъл, когато става дума за по-възрастни хора от всички рискови групи", подчертава берлинският инфекционист Лайф Ерик Зандер.

В края на юли Израел беше първата страна в света, която систематично започна да поставя трета доза ваксина на своите граждани. Резултатът: от началото на септември броят на новите инфекции там рязко намаля.

Постоянната комисия по имунизациите в Германия препоръчва бустерната доза за всички хора над 70 години, както и за настанените в старческите домове, а и за тамошния персонал. А здравните министри на германските провинции са дори на мнение, че бустерната ваксина е принципно необходима за всички над 60-годишна възраст.

Теоретично погледнато обаче, бустерната доза е подходяща за всички над 12-годишна възраст.

Постоянната имунизационна комисия в Германия препоръчва на всички хора, които са ваксинирани с Johnson & Johnson, да подсилят своята защита срещу Ковид-19 с бустерна доза от някоя друга mRNA-ваксина - и то четири седмици след еднократната си ваксинация. Според Комисията, това се дължи на "сравнително ниската ефективност на въпросния препарат спрямо Делта мутацията". А на хората, които са имунизирани с векторната ваксина на AstraZeneca, се предлага възможността шест месеца по-късно да получат подсилваща трета доза от някоя mRNA-ваксина. Същото се отнася и до онези, които са ваксинирани с Moderna или BioNTech.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
въпроси
преди 2 години
А какво се препоръчва на хора, ваксинирани с РНК-ваксина и получили сериозни алергични реакции? Например, кожни обриви, продължаващи месеци наред? Сигнализирай за неуместен коментар