Как по света мотивират за ваксинация и защо българското МЗ не му се получава

Ведомството става обект на подигравки заради липсата на стратегия, коментира доц. Александър Христов

01.11.2021 | 19:50 Редактор: Елеонора Танева

В редица страни информационните кампании, посветени на ваксинацията, дадоха своите резултати - милиони дози бяха поставени. Кампанията на българското Министерство на здравеопазването обаче не може да се похвали с такива резултати и често става повод за иронични забележки. 

Министерството на здравеопазването на Франция разпространи видео, което докосна сърцата на мнозина. И то още на 9 юни, когато започна разхлабването на мерките. 

Германия също подготви видеа, които целят да покажат свободата, която дават ваксинациите. Има и официален хаштаг - щитовете горе. 

Съседна Сърбия също има информационна кампания, насочена основно към спазването на мерките, най-вече дистанция. 

Република Северна Македония залага на кампания под мотото "За моментите на щастие - ваксинирайте се".

А българското здравно министерство публикува в социалните медии снимки, които станаха обект на хиляди подигравки от интернет потребителите. Специалистът по маркетинг и пиар доц. Александър Христов смята, че липсва проучване за мотивите, които карат хората да не се ваксинират.

"Има един основен фундаментален проблем и той е, че няма никаква връзка между тази кампания и мотивите, които биха спирали хората да се ваксинират", анализира доц. Александър Христов.

А липсата на стратегия води и до този резултат.

"Хвърлят се някакви изображения с текстове, и виждаме бурна и подигравателна реакция от страна на аудиторията", добави специалистът по маркетинг. 

За кратко разпространените колажи събраха десетки хиляди реакции и коментари. Според специалиста кампанията трябва да е ясна - да оборва страховете и да дава мотивация. А заради особеностите на народопсихологията, трябва да се обясни и защо ваксините не са опасни.

"Доста сериозна група от хора не са антиваксъри, на тях им трябва информация, за да ги убедят да го направят. И тя не е - с ваксина може да отидеш на кръчма", предлага доц. Христов.

Здравното министерство направи и томбола за ваксинирани и до дни ще се изтеглят и победителите, които ще получат 102 смарт часовника.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: МЗ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК