Здравните работници в Гърция отново на протест срещу задължителната ваксинация

Интензивните отделения за пациенти с Ковид-19 са заети на 28%

03.11.2021 | 17:00 Редактор: Искра Ангелова
Здравните работници в Гърция отново на протест срещу задължителната ваксинация

Ден, след като правителството в Атина обяви нови ограничения за хората, които не са ваксинирани срещу Ковид-19, стотици здравни работници се събраха на протест в центъра на гръцката столица срещу задължителните ваксинации за работещите в медицински и социални заведения, съобщава Associated Press.

Около 300 демонстранти скандираха лозунги и издигнаха банери пред сградата на парламента, протестирайки срещу разпоредбите, които призовават неваксинираните здравни работници да бъдат отстранени от работните им места.

Здравните синдикати заявиха, че не се противопоставят на ваксините, но възразяват срещу задължителния им характер. Ваксините срещу коронавируса са изискване за работещите в здравния сектор в Гърция и работещите в домове за възрастни хора.

Във вторник Гърция отчете рекордните 6700 новозаразени с Ковид-19 и 59 смъртни случая, с което общият им брой в страната с около 11 милиона души население достигна до над 750 000 инфекции и повече от 16 000 смъртни случая от началото на пандемията.

Интензивните отделения за пациенти с Ковид-19 са заети на 28%, докато обикновените отделения за коронавирус в болниците са почти наполовина пълни, уточниха служители.

Здравният министър Танос Плеврис каза във вторник, че от събота ще бъдат наложени по-строги ограничения за всички неваксинирани хора в Гърция. Всеки без сертификат за ваксинация или скорошно възстановяване от коронавирус ще трябва да покаже отрицателен PCR или бърз тест, направен за негова сметка в частна лаборатория, за да има достъп до широк спектър от съоръжения, включително банки, обществени услуги, магазини, фризьорски салони и места за забавление.

Служителите в публичния и частния сектор също ще трябва да представят два теста седмично, за да влязат на работните си места.

Около 61% от цялото население на Гърция е напълно ваксинирано. Подсилващи ваксини са налични за тези над 50 години и ще бъдат достъпни от петък за всички възрастни, които са получили последната си доза ваксина шест месеца по-рано.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК