Драконовски мерки и 5 хил. евро глоба в Гърция, ако неваксиниран влезе в заведение

В Кипър изчислиха, че досега коронавирусът им е струвал 115 млн. евро

03.11.2021 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

Заради високата заболеваемост от Ковид-19 нови мерки предприемат в редица държави. Всички неваксинирани в Гърция вече ще трябва си правят тест два пъти седмично, а не както сега по веднъж. И то за своя сметка.

Ще могат да влизат без тест само в хранителните магазини, аптеките и храмовете. Глобите за собствениците на заведения, които допускат неваксинирани, се увеличават на 5 хиляди евро.

"Ваксинацията е основното оръжие. Всички неваксинирани работници от държавния и частния сектор вече ще идват на работа с два теста седмично - бързи или PCR. Мярката за неимунизираните лекари ще остане", заяви министърът на здравеопазването в Гърция Танос Плеврис. 

Държавата ще праща sms-и на неваксинираните, за да ги прикани да се имунизират.

"Очаква се съответната законодателна разпоредба да бъде приета от парламента до седмица. С оглед на съществуващия риск за общественото здраве, ние се опитваме да засилим както информираността, така и превенцията. Така че на тези, които досега не са се отзовали на призива за ваксинация, искаме да напомним за полезността на ваксината", уточни зам.-министърът за електронното правителство на Гърция Джордж Георгантас.

Близо 60 на сто са напълно ваксинираните жители в южната ни съседка. 

В Кипър пък изчислиха, че досега коронавирусът им е струвал 115 млн. евро. Правителството е заплатило 27 млн. евро за закупуване на ваксини, а 25 млн. са похарчени за безплатни бързи тестове. Над 66% от цялото население в страната вече е напълно ваксинирано. 

А ситуацията в Румъния напомня изключително много на тази у нас и заради мерките, които бяха взети за учениците. Те са в двуседмична ваканция. За да се върнат в училище, ще трябва да се тестват за Ковид-19, а тестовете ще са базирани на слюнка. Очакванията са те да бъдат налични в училищата от 8 ноември. 

Мерките се затягат и в Нидерландия. Маските на закрито ще бъдат задължителни там от събота. Увеличава се и броят на местата, за които ще се изисква "зелен сертификат". Страната отчита ново нарастване на случаите по-малко от два месеца след като премахна ограниченията. 

В Съединените щати одобриха употребата на ваксината на Pfizer при деца на възраст от 5 до 11 години. Те ще се инжектират с една трета от дозата за възрастни. Експертните групи са преценили, че ползите надвишават рисковете.

Установено е, че ваксината е около 91% ефективна за предотвратяване на Ковид-19 при малки деца. Техният имунен отговор е сравним с този, наблюдаван при хора на възраст от 16 до 25 години. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК