Заев загубил изборите заради "евтините си балкански тарикатлъци"

Коментар на международния анализатор Илия Лазаров

02.11.2021 | 21:35 Редактор: Здравко Черкезов

Зоран Заев подаде оставка като премиер на РСМ след провала на неговата партия – Социалдемократически съюз на Македония, на местните избори в неделя. От ВМРО-ДПМНЕ призоваха за предсрочни парламентарни избори. 

"Ще има вътрешни политически бури, но всичко зависи от коалиционните партньори на Социалдемократическия съюз на Македония. Техният интерес ще определи дали да има предсрочни избори или да продължи мандатът на сегашното правителство с друг премиер. Въпрос на преговори е и най-вероятно това ще продължи до Коледа и Нова година. Заев ще е премиер, когато ще се решава дали да започнат преговорите за еврочленство със Северна Македония или не", прогнозира международният анализатор Илия Лазаров в студиото на "Денят ON AIR".

Според него изборната загуба на Заев е в резултат на "евтините балкански тарикатлъци" на управлението му.

"Българският национален интерес е Северна Македония да е част от Европа единствено и само ако изпълни условията, които се изискват от тях като добросъседство. Но не е задължително да са член на ЕС – ако не изпълнят критериите на този клуб, не е нужно да влизат", категоричен бе Лазаров.

"Когато влизаш в това семейство, не е въпросът всеки ден да има скандали. Кампанията им показа не само, че не са готови, а много правилно сме ги спрели", добави той.

И даде за пример отстъпките, които България направила по време на съвместното управление на Обединените демократични сили (ОДС), когато премиер бе Иван Костов, а президент – Петър Стоянов.

"Имаше правителство и президент, които бяха готови да поемат отговорност и да направят съответните жертви – включително и да загубят изборите. Извършихме всички жертви, за да не получим вето от Гърция. Северномакедонците да бъдат така добри да извървят този път по правилния начин", призова Лазаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, от управлението на ОДС досега качеството на българската политическа класа е деградирало, а политиката е станала мръсна дума

"Политиците тогава бяха или с идеализъм, или с користни цели, но всички бяха с умствен багаж и бяха подготвени. Сегашната класа, за съжаление, не блести с подобни качества", смята Лазаров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК