Заев след оставката: Поражението ми е резултат от външна намеса

Данела Арсовска става първата жена кмет на столицата Скопие

01.11.2021 | 13:44 Редактор: Теодора Патронова

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка, след като партията му претърпя загуба на местните избори в страната. Опозицията спечели и битката в Скопие, където за пръв път начело на града застава жена - "набедената" за българка Данела Арсовска. 

След четири години начело на държавата и осем начело на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев напусна и двата поста.

"Поемам отговорността за политическите събития. Горд съм, че заедно се присъединихме към НАТО и имаме напредък за членството в Европейския съюз, където имаме шанс да започнем преговори след няколко месеца. Изградихме историческо приятелство с всички наши пет съседки", заяви Заев.

Той всъщност спази обещанието си да се оттегли, ако партията му загуби битката в столицата. Въпреки че на пресконференцията нямаше възможност за задаване на въпроси, той загатна, че поражението му е резултат от външна намеса.

"Много пари бяха налети в изборите от опозицията. Пари, дошли по политически и икономически причини. Всички тези пари са причината за резултата от изборите", обърна внимание Заев.

До политическата криза се стигна след балотажа, при който Скопие вече е в ръцете на ВМРО-ДПМНЕ. С близо 60 на сто Данела Арсовска става първата жена кмет на столицата.

През седмицата от партията на премиера Зоран Заев, призоваха да не се гласува за нея, тъй като имала българско гражданство. От ВМРО-ДПМНЕ отхвърлиха информацията.

Кандидати на опозиционната партия спечелиха и Битоля, Охрид и Гевгели. До предсрочни избори обаче не е задължително да се стигне, въпреки че опозиционната партия настоя за такива.

СДС-М е водещата партия в управляващата коалиция, но формациите в нея могат да се разберат за друг премиер и ново правителство. Това е втората оставка, която Заев дава, като първата беше през 2019 година след отказа на Франция да даде дата за начало на европреговорите, но не бе приета. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК