България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Оставката на Заев е висяща, кризата в РСМ идва в много неподходящ момент

Предсрочни парламентарни избори може да има през октомври 2022 г., коментира журналистът Йовица Пауновски

02.11.2021 | 09:54 Редактор: Елеонора Танева

Изненадваща оставка в съседна Северна Македония. Премиерът Зоран Заев заяви желание да напусне премиерския пост, хвърли оставка и като партиен лидер след поражението на местните избори.

"Оставката все още не е официално подадена. Тя беше обявена само на пресконференция на Зоран Заев след изборите. Когато бъде внесена в Народното събрание, ще стане официален факт. Тогава на ход ще бъде президентът Стево Пендаровски, който трябва да даде мандат за съставяне на ново парламентарно мнозинство", заяви журналистът Йовица Пауновски от ТВ21 пред "България сутрин".

Неяснотите на политическата сцена са много. Опозицията иска предсрочни избори.

"Всички решения са на масата. Опозицията се опитва заедно с останалите политически партии да състави ново парламентарно мнозинство. Ако не успеят, ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, които могат да се проведат през октомври 2022 г.", уточни Пауновски.

Според него политическата криза идва в много неподходящ момент, когато все още не е приет бюджетът за следващата година. 

"Оставката все още е висяща, тя е декларирана само на пресконференция. Коалиционните партньори на Заев са категорично против. Той постигна историческо споразумение с Гърция за името на Република Македония. Страната стана член на НАТО, очаква се "зелена светлина" от Брюксел за започване на преговори за еврочленство", добави Пауновски пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК