Човекът е основният враг на застрашените диви животни (+СНИМКИ)

Лъвът също е изправен пред много сериозна опасност

02.11.2021 | 10:55 Редактор: Искра Ангелова
Човекът е основният враг на застрашените диви животни (+СНИМКИ)

Природозащитни организации предупреждават, че все повече видове животни са застрашени от изчезване. А това създава рискове и за основния виновник за това - човека.

Тези с дългите шии

Жирафите живеят в саваните, но загубата на жизнено пространство им се отразява тежко. И през 2021 г. високото животно с красивата окраска е в Червения списък на световнозастрашените видове. Все по-често саваните биват превръщани в пасища и ниви. Смята се, че общата популация на дълговратите бозайници вече е под 100 хиляди.

Тези с малките влажни носове

Малките лемури, които се числят към полумаймуните, живеят единствено на Мадагаскар и съседните острови край източноафриканското крайбрежие. Всички представители на този животински вид са категоризирани като застрашени, някои дори са заплашени от измиране. Под 1000 лемури живеят в горите. Те предпочитат да се движат през нощта.

lemurs

Бързи като вятъра

Често ги сравняват с вятъра заради тяхната бързина: гепардите, тези големи котки и много талантливи ловци, могат да развият скорост от 95 километра в час за три секунди. Те са най-бързите сухоземни бозайници на света. Но ловуването им от човека заплашва и тяхното съществуване.

И короната е застрашена

Царят на животните също е изправен пред сериозна опасност: ловуването на лъвове и ограничаването на жизненото им пространство са основните причини за това. По данни на WWF положението е драматично: в Западна Африка са останали едва около 500 лъва, на целия континент - 20 хиляди. Те най-често обитават изолирани части от големи национални паркове, информира "Дойче Веле".

lion

А кой ще се грижи за Маугли?

И четири подвида горили попадат в Червения списък на застрашените от изчезване. Планинската горила в джунглата, най-вече в тропическите гори на Конго, страда от високите температури, причинени от глобалното затопляне, предупреждават експерти. Бракониерството, обезлесяването и вирусът Ебола също намаляват популацията.

Убиват ги заради ценните им рога

Носорозите обитават Земята от праисторически времена. Но днес те са застрашени, особено черният носорог: за бракониерите те са ценни заради кератина, съдържащ се в рогата и често дори ги убиват заради това. От Суданския бял носорог няма останал жив представител, а само замразени ембриони, които могат да бъдат износени от сурогатна майка.

rhino

Надживели динозаврите, но хората могат да ги довършат

Морските костенурки стават все по-малко - по света са останали едва седем вида. Те са надживели динозаврите, преживели са природни катастрофи и ледниковия период. Но днешната цивилизация е техен враг: те са заплашени, особено когато отиват на плажовете, за да снесат своите яйца. Освен това не могат да различават плуващите пластмасови отпадъци от любимата им храна: медузите.

Рибата тон засега е спасена

Рибата тон се увеличава - тази добра новина дойде от актуализирания Червен списък на застрашените видове. Четири вида риба тон, които се използват за търговски цели, се успели да възстановят популацията си след налагането на регионални квоти за улов. Но натискът над Океана се увеличава. 37 процента от акулите и скатовете са застрашени от измиране, най-вече заради прекомерния риболов.

tuna

Тревопасни гиганти, които няма къде да избягат

Новините при слоновете са лоши: африканският горски слон е застрашен от изчезване, положението с популацията на африканския саванен слон е критично. Хората все повече навлизат в обитаваните от големите бозайници местности и влизат в конфликти с тях.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години