След един нов случай на Ковид-19: Локдаун в трети китайски град

На превозните средства е забранено да напускат града

28.10.2021 | 13:25 Редактор: Искра Ангелова
След един нов случай на Ковид-19: Локдаун в трети китайски град

Китай наложи днес локдаун в трети град с цел намаляване на разпространението на Ковид-19, като броят на хората, на които е наредено да си стоят вкъщи достигна около 6 милиона, предаде АФП.

Пекин се стреми да посрещне зимната олимпиада без случаи на коронавирус, отбелязва АФП. 

Страната предприе крути мерки срещу вируса, появил се за първи път в Ухан, Централен Китай, в края на 2019 г., като затваряше граници и налагаше локдауни и стриктни карантини. Макар твърдите мерки да държат новите случаи далеч по-ниски в сравнение с повечето страни, малки огнища в момента има в поне 11 провинции.

Това накара тази седмица властите да наложат локдаун в Ланчжоу – град с население над 4 милиона, и в Ъцзин в провинция Вътрешна Монголия. След като бе потвърден един нов случая, властите в Хъйхъ в провинция Хъйлунцзян днес последваха този пример - наредиха на населението на си стои вкъщи и забраниха на жителите да ходят далеч от града, с изключение на спешни случаи.

В града на границата с Русия започнаха да тестват 1,6-милионното население и да издирват контактните на заразеното лице, съобщиха местните власти.

Държавните медии посочват, че е спрян градския автобусен транспорт и такситата, като на превозни средства е забранено да напускат града.

Китай - който е държавата с най-голямо население в света, съобщи днес за 23 нови случая, които са с над 50% по-малко от предния ден. Това може би е знак, че твърдите мерки дават резултат, отбелязва АФП, цитирана от БНР.

Ланчжоу, който е под карантина от вторник, съобщи днес за един нов случай, докато 35-хилядният Ъцзин – за седем. 

В редица градове, включително и Пекин, десетки хиляди остават по т.нар. прицелни локдауни в жилищни комплекси. Столицата Пекин, която е домакин на зимните олимпийски игри, освен това ограничи достъпа до туристически обекти и призова жителите да не излизат от домовете си ако не е необходимо.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК