Ковид-19 е предаден на хората от диви животни във ферми в Китай?

От началото на 2020 г. търговията и употребата им за храна е забранена в страната

12.10.2021 | 13:20 Редактор: Искра Ангелова
Ковид-19 е предаден на хората от диви животни във ферми в Китай?

Дивите животни, отглеждани във ферми в Китай, може да се окажат посредник, чрез който новият коронавирус се е предал от прилепи на хора, пише американското издание The Washington Post в статия, базирана на наблюденията на редакцията и мнението на експерти.

Както отбелязва вестникът, в окръг Енши (провинция Хубей) има стотици пещери, в които живеят най-малко седем вида прилепи, едната от които преди това е била идентифицирана с вирус, който е 96% идентичен със SARS-CoV-2. 

В непосредствена близост до такива пещери има малки ферми, в които още преди избухването на пандемията са отглеждани хиляди диви животни, като цивети, язовци и миещи мечки. Според учените тези животни могат да бъдат междинна връзка в предаването на вируса от прилепи към хората.

Според официалната статистика, цитирана от The Washington Post, в общо 290 ферми в Енши са били отглеждани от 450 000 до 780 000 животни, преди да бъдат затворени през 2020 г. заради пандемията.

През септември екип на The Washington Post пътува до Енши, на шест часа път с кола от Ухан, където през декември 2019 г. е регистриран първият случай на новия коронавирус. Както отбеляза журналистът, споменатите ферми се намират на разстояние около 1,5 км от пещерите. Освен това хората посещават пещерите за туристически цели, за спелеологически изследвания или за подмяна на помпата за питейна вода, разположена там. 

Според The Washington Post учени, които са прочели наблюденията на журналист на изданието, казват, че от прилепи, живеещи в пещери, новият коронавирус може да е бил предаден на други животни и след това да е стигнал до пазарите в Ухан. Един от източниците на вестника твърди, че дивите животни, продавани на пазарите в Ухан, са доставяни там от провинция Хубей, включително от Енши, информира "Фокус".

В съвместен доклад на СЗО и Китай, публикуван през март след мисията в Ухан през 2021 г., се отбелязва, че най-вероятният сценарий за появата на Ковид-19 е преминаването на болестта от прилепи към друго животно, което по-късно е заразило хора. Както отбелязва The Washington Post, към днешна дата експертите не са стигнали до окончателни изводи за това как точно вирусът е попаднал на пазара на морски дарове в Ухан, където за първи път е регистрирано огнище на болестта, причинена от коронавируса.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК