Русия иска смекчаване на санкциите за зелените проекти

Енергийният гигант "Газпром" се сблъсква с ограничения за достъп до иновации

22.10.2021 | 21:57 Редактор: Теодора Патронова
Русия иска смекчаване на санкциите за зелените проекти

Русия ще настоява за облекчаване на санкциите по отношение на зелените инвестиционни проекти за държавните енергийни гиганти като "Газпром" на срещата на върха COP26 за климатичните промени в следващия месец. Страната е под нарастващ натиск да се присъедини към ангажимента за намаляване на емисиите на метан. 

"Нас ни призовават да намалим изтичането на метан, но същевременно "Газпром" е под санкции", - заяви в сряда в интервю по време на годишната среща на клуба "Валдай" в Сочи пратеникът на президента на Русия Владимир Путин - Руслан Еделгериев. "Нека да извадим климатичните проекти от санкциите, така че "Газпром" да има достъп до зелено финансиране, достъп до технологии".

Еделгериев казва, че е обсъдил предложението за освобождаване от санкции с посланика на САЩ за климата Джон Кери, както и на министерска среща по-рано този месец. "Ако искаме да намалим емисиите, климатичните проекти не трябва да бъдат обект на санкции, където и да са - в Русия, Иран, Турция, Америка, Великобритания", допълва още той.

Еделгериев не уточни какви конкретни санкции има предвид. Самият "Газпром" не се подлага на мащабни финансови ограничения, каквито са някои други руски енергийни гиганти, въпреки че в някои области той се сблъсква с ограничения в достъпа до иновации, стоки и услуги, свързани с добива на петрол.

Той посочва, че Русия може да приеме по-амбициозни цели за климата, ако получи това, което иска на срещата на върха. Неговата позиция подчертава сложността на изолирането на преговорите за изменението на климата от по-широките геополитически спорове, както САЩ многократно заявиха, че искат да направят. "Газпром" е сред организациите, на които САЩ и Европейският съюз наложиха санкции след анексирането от Русия на Крим през 2014 г.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК