Полша наложи рекордна глоба на "Газпром" заради "Северен поток 2"

Компанията ще обжалва санкциите

07.10.2020 | 23:46 Редактор: Искра Ангелова
Полша наложи рекордна глоба на

Полският антимонополен регулатор UOKiK наложи глоба от 7,6 милиарда долара на "Газпром"  заради газопровода "Северен поток 2", съобщава Bloomberg. UОКіК cъщo нaлoжи глoбa oт 100 млн. дoлapa нa ocтaнaлитe пeт ĸoмпaнии, финaнcиpaщи проекта. 

Рекордната глоба оказва допълнителен натиск върху Москва по отношение на проекта, който е почти завършен, и ще доставя газ от Русия през Балтийско море до Германия. Полша и САЩ отдавна се противопоставят на изпълнението на "Северен поток 2". Причината - газопроводът ще задълбочи зависимостта на Европа от енергийните доставки на Русия, като застраши стабилността на Украйна, която служи като основен транзитен коридор за горивото.

Полският регулатор заяви, че газопроводът възпрепятства конкуренцията и "нарушава интересите на потребителите". Той даде на "Газпром" и нейните партньори 30 дни да прекратят споразуменията за финансиране, с което да "възстановят" конкуренцията. Глобата възлиза на 10% от приходите на основната руска компания за износ на газ, което е максималната допустимата санкция. 

В отговор на наложените санкции "Газпром" заяви, че ще обжалва.

"Това е сериозен и лош ход за проекта - означава, че той може да не бъде осъществен", заяви Джонатан Ламб, старши анализатор във Wood & Company, чешка инвестиционна банка.

Акциите на "Газпром" поевтиняха с 0,8% следобяд българско време в сряда на борсата в Москва. Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заяви миналия месец, че правителството му засилва натиска върху Германия да спре проекта след отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Ход, който може да се приеме като опит от страна на полското правителство да подтикне Германия и Европейския съюз да подкрепят новите санкции към "Газпром".

Германският канцлер Ангела Меркел също е изправена пред засилен натиск по повод проекта, като членове на нейната партия изразиха съмненията си към него. Отмяната на строежа на "Северен поток 2" ще значи пренебрегване на правителствената стратегия, изграждана с години, за превръщането на Германия в газов хъб. 

Четете цялата статия в www.bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 3
възхитени
преди 3 години
Българското правителство трябва да взима пример от поляците. Защото от Газпром много ззагуби претърпяхме. България е богата държава но винаги е губеща заради некадърни политици. Сигнализирай за неуместен коментар