Защо все повече чужденци купуват имоти в Италия за "сладък живот"

Пандемията засили търсенето от заможни американци и британци

22.10.2021 | 21:00 Редактор: Теодора Патронова
Защо все повече чужденци купуват имоти в Италия за

Къщите в италианските градове и селски райони винаги са привличали чуждестранни купувачи. Сега пандемията засилва търсенето от заможни американци и британци.

Причината е в различните данъчни стимули, относително по-ниските цени и потенциалът за работа от разстояние, които са зародили желанието им за купуване на втори дом в Италия.

Сега Италия е водеща локация за северноамериканци и британци за закупуване на втори дом извън родните им страни, сочи допитване от септември на Knight Frank. Относително по-ниските цени в момент, когато глобалните жилищни пазари процъфтяват, помагат на Италия да надвие Франция и Испания, които също са сред предпочитаните за покупка на второ жилище в чужбина.

Средните цени на имотите около Риети, град близо до Рим, са били 96 хил. евро през септември, показват данни на сайта Idealista. В Павия, близо до Милано, те достигат 123 хил. евро. За сравнение, в Сантарем, близо до португалската столица Лисабон, къщите струват средно 147 хил. евро. В испанския град Гуадалахара близо до Мадрид цените им достигат 147 300 евро.

Savills и Sotheby’s отбелязват, че са продали повече имоти през първите осем месеца на 2021 г. в Италия, отколкото през цялата 2019 г., като британците и американците са техни водещи клиенти.

Разходите по сделките за купувачите са по-ниски в Италия, отколкото в Испания или Португалия, въпреки че са по-високи, отколкото във Франция, показват данните на Knight Frank за 2021 г. 

Макар че по традиция Тоскана и Умбрия са най-популярните области, брокери на недвижими имоти казват, че наблюдават засилване на интереса към област Ломбардия около Милано, а също и около Рим.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК