Важна информация за туристически и бизнес пътувания в Италия

На заведение, в музей или на конференция - задължително със "зелен сертификат"

18.10.2021 | 16:44 Редактор: Елеонора Танева
Важна информация за туристически и бизнес пътувания в Италия

Министерството на здравеопазването публикува важна информация за туристи, които предвиждат пътуване до Италия. За посещения на заведения за хранене и развлечения, на културни и спортни обекти и събития, е необходимо гражданите да притежават т.нар. "зелен сертификат". Той трябва да бъде един от трите варианта:

1️. за завършен ваксинационен цикъл (валиден 12 месеца) или за поставена първа доза ваксина (този документ е валиден до датата, определена за поставяне на втората доза);

2️. за преболедуване на COVID-19 (валидността на сертификата е 6 месеца);

3️. за отрицателен резултат от проведено PCR-изследване или от бърз антигенен тест (документът е с валидност от 48 часа).

Тези изисквания са и към участници в конференции и конгреси, за посещения на фестивали, развлекателни центрове, игрални зали. 

Срещу "зелен сертификат" допускат хората в Италия до работните им места. Рестрикцията е както работещите в държавната администрация, така и заетите в частния сектор.

Като условие за упражняване на професията сертификатът е задължителен за всички преподаватели и за административния и технически персонал в училищата и университетите. За достъп до образователните институции сертификат се изисква и от студентите, и от посетителите.

По-строгите мерки предизвикаха серия от протести в Италия. 

Тя стана първата страна в Европа, която наложи задължителен Ковид сертификат за заетите в държавния и частен бизнес. Решението засяга 23 милиона работещи.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК