Ковид сертификатът раздели Италия на две и предизвика протести

Ако работникът няма документ, той може да бъде отстранен веднага

15.10.2021 | 14:17 Редактор: Тодор Петров

Италия стана първата страна в Европа, която налага строгата мярка за задължителен Ковид сертификат за заетите в държавния и частен бизнес. Решението, което засяга 23 милиона работещи, предизвика противоречиви реакции.

Работният ден в Италия започва с проверка на сертификатите на служителите. Ако работникът няма документ, той може да бъде отстранен без да получи заплата и дори глобен с 1500 евро. 

Сертификатите са задължителни за всички, но хиляди работници от различни сектори отказват да спазват изискването. Служителите на пристанището в Трѝест обявиха стачка. Към тях се присъединиха и работниците на други пристанища, включително Генуа. 

Очаква се протестът да предизвика проблеми в доставките на различни стоки. 

Налагането на строгата мярка беше взето, за да се даде тласък на ваксинацията. И докато едни протестират, други приветстваха решението. 

Сертификатите съдържат информация за това дали притежателят им е ваксиниран, преболедувал или е с отрицателен тест. Преди да станат задължителни за всички, те бяха необходими за заетите в образованието, както и за влизане в баровете, ресторантите и кината.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 0
Илиана
преди 2 години
Май човешките права и свободи не означават вече нищо..хора Трябва да се бунтувате свободата иска жертви, НЕ седене в къщи!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар