Путин посочи при какви условия ще увеличат доставките на газ за Европа

Това ще се случи, ако се ускори въвеждането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2"

22.10.2021 | 09:56 Редактор: Жаклина Иванова
Путин посочи при какви условия ще увеличат доставките на газ за Европа

Руският президент Владимир Путин увери, че страната му може да увеличи газовите доставки за Европа, ако германските власти ускорят въвеждането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2".

"Първата тръба на "Северен поток 2" е запълнена с газ. Ако германският регулатор разреши доставките утре, то те ще започнат вдругиден. 17,5 милиарда кубични метра. До края на годината ще завърши технологичната работа по запълването на втората газова тръба на “Северен поток 2”. Общият обем е 55 милиарда кубични метра", посочи той пред участниците в годишната среща в Сочи на Международния дискусионен клуб "Валдай".

Путин коментира и стратегията на Европейския съюз за Арктика, която предвижда забрана на добива на енергийни ресурси в района. Руският президент добави, че страната е готова за диалог на базата на международното право, информира БНР.

"Ако някой отвън се опитва, заобикаляйки тези международно признати документи, да ограничи суверенното ни право да се разпореждаме със собствената си територия, то това е покушение с негодни средства", предупреди обаче руският президент.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК