Ваксината на Pfizer дава 90% ефективна защита срещу Делта варианта при децата

В проучването са участвали и изследователи от Харвардския университет

21.10.2021 | 16:58 Редактор: Искра Ангелова
Ваксината на Pfizer дава 90% ефективна защита срещу Делта варианта при децата

Ваксината на Pfizer/BioNTech срещу Ковид-19 има 90% ефективност за предотвратяване на инфекцията от разновидността Делта при подрастващи на възраст между 12 г. и 18 г., сочи израелско проучване, цитирано от ДПА и Ройтерс. Освен това препаратът осигурява 93% защита срещу развиване на симптомите на болестта при заразяване с варианта Делта, обяви говорител на израелската здравна застрахователна компания "Клалит".

Анализирана е информация от 94 354 подрастващи на възраст между 12 г. и 18 г., на които са поставени две дози от вакснината на Pfizer. В проучването са участвали и изследователи от Харвардския университет.

Данните са сравнени с тези на подобен брой младежи без поставен препарат срещу новия коронавирус. Изследването е направено от 8 юни до 14 септември. Точно в този период Израел беше обхванат от четвъртата вълна на Ковид-19, при която доминиращ беше вариантът Делта.

В страната се използва почти изцяло ваксината на Pfizer/BioNTech.

Израелските здравни власти започнаха ваксинационна кампания сред децата на и над 12 години в началото на юни, информира БТА.

Според Министерството на здравеопазването около 61% от наброяващото 9,4 милиона души население на Израел са с поставени две дози от ваксината срещу Ковид-19. При децата на възраст между 12 г. и 15 г. имунизирани са 45%, а при тези между 16 г. и 19 г. ваксина е поставена на 75%.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК