Проучване: Ваксинирането с Pfizer пази от тежък Ковид-19 и Делта до 6 месеца

Имунизираните са били 73% защитени срещу инфекция и 90% защитени от хоспитализация

05.10.2021 | 09:05 Редактор: Жаклина Иванова
Проучване: Ваксинирането с Pfizer пази от тежък Ковид-19 и Делта до 6 месеца

Ваксинирането с две дози от препарата на Pfizer остава високоефективно срещу тежкия Ковид-19, включително варианта Делта - в продължение на най-малко шест месеца, се казва в анализ на пациенти от САЩ, предаде АФП.

Докато предишните данни от клинични проучвания показват, че ваксините предпазват от хоспитализация, изследването, публикувано в Lancet, измерва ефективността на една ваксина във времето в реални условия.

Pfizer е прегледала данните на 3,4 млн. жители на Южна Калифорния, около 1/3 от които бяха напълно ваксинирани между декември 2020 година и август 2021 г.

След среден период от три до четири месеца напълно ваксинираните хора са били 73% защитени срещу инфекция и 90% защитени от хоспитализация.

През август САЩ разрешиха допълнителна доза ваксина Ковид-19 за хора с отслабена имунна система, докато във Франция беше предложена допълнителна ваксинация на възрастните хора. Израел отиде по-далеч, предлагайки на деца над 12 години трета доза пет месеца след получаване на втора игла.

Доклад от септември от Световната здравна организация (СЗО) установява, че настоящите ваксини са достатъчно ефективни срещу тежкия Ковид-19, за да направят трета ваксина ненужна за общото население.

Миналия месец СЗО призова за мораториум върху подсилващите ваксини до края на годината за справяне с драстичното неравенство в разпределението на дозите между богатите и бедните нации, припомни БГНЕС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
бг смешки
преди 2 години
глупости са тва . няма как да се изчисли колко време уж ще вършат работа тези ваксини ...да не говорим че и ефективността им е доста съмнителна . като цяло излежда някаква глобална измама с тези ваксини ... Сигнализирай за неуместен коментар