Pfizer започна клинично изпитване на хапчета за предотвратяване на Ковид-19

Няколко компании работят върху така наречените перорални антивирусни средства

27.09.2021 | 20:05 Редактор: Юлия Христова
Pfizer започна клинично изпитване на хапчета за предотвратяване на Ковид-19

Pfizer заяви, че компанията е започнала клинично изпитване на хапчета за предотвратяване на Ковид-19 от среден до късен етап при хора, изложени на инфекция, съобщи АФП.

Няколко компании работят върху така наречените перорални антивирусни средства, които биха имитирали действието на лекарството Tamiflu за грип и биха предотвратили прогресирането на болестта до тежка.

„Ние вярваме, че борбата с вируса ще изисква ефективно лечение за хора, които се заразяват или са били изложени на вируса, допълвайки въздействието, което са оказали ваксините“, каза Микаел Долстен, главен научен директор на компанията.

Pfizer започна да разработва своето лекарство, наречено PF-07321332, през март 2020 г. и го тества в комбинация с ритонавир, пренасочено лекарство за ХИВ.

В клиничното изпитване ще бъдат включени 2660 възрастни, които ще участват при първите признаци на инфекция с Covid или при първото осъзнаване на излагане на контакт с вируса.

Те ще бъдат разпределени на случаен принцип, за да получат или комбинация от PF-07321332 и ритонавир, или плацебо два пъти дневно в продължение на пет или десет дни.

Целта е да се оцени безопасността и ефикасността на изследваните лекарства за предотвратяване на инфекция със SARS-CoV-2 и симптоматично заболяване до 14-ия ден.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК