Pfizer: Ваксината ни предизвика силен имунитет при деца между 5 и 11 г.

Компанията планира да поиска разрешение за използване на препарата при деца в тази възрастова група

20.09.2021 | 15:28 Редактор: Жаклина Иванова
Pfizer: Ваксината ни предизвика силен имунитет при деца между 5 и 11 г.

Pfizer и BioNTech съобщиха, че тяхната ваксина срещу Ковид-19 предизвика силен имунен отговор при деца на възраст от 5 до 11 години и че двете компании планират да поискат разрешение за използване на ваксината при деца в тази възрастова група в САЩ, Европа и другаде възможно най-скоро, предаде Ройтерс.

Компаниите заявиха, че ваксината е генерирала имунен отговор при деца на възраст от 5 до 11 години в тяхното клинично изпитване във "Фази 2 и 3", който съответства на този, който преди това се е наблюдавал при хората на възраст от 16 до 25 години. Профилът на безопасност също така като цяло е сравним с по-възрастната възрастова група, казаха още те.

"От юли детските случаи на Ковид-19 са се увеличили с около 240% в САЩ, подчертавайки нуждата на общественото здраве от ваксинация", заяви изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла в съобщение за пресата.

Висши здравни служители на САЩ смятат, че регулаторните органи могат да вземат решение относно това дали ваксината е безопасна и ефективна при по-малки деца в рамките на три седмици след подаването на искания за разрешение от страна на фармацевтичните компаниите.

Педиатричните Ковид-19 случаи също се увеличават, особено с оглед, че всички деца под 12 годишна възраст са неваксинирани, но няма индикации, че освен че е по-заразен (по-силно разпространим), вариантът Делта е по-опасен при децата.

Бързото получаване на разрешение за ваксинация на децата може да помогне за смекчаване на потенциалния ръст на случаите през есента, особено в училищата, които вече са отворени в САЩ.

Ваксината на Pfizer/BioNTech, наречена Comirnaty, вече е разрешена за употреба при деца на и над 12 години в много страни, включително в САЩ.

Според проведеното от двете компании приучване във "Фаза 2 и 3", децата на възраст от 5 до 11 години са получили по две инжекции от по 10-микрограма всяка една доза на ваксината, или една трета от размера на дозата, давана на хора на възраст 12 и повече години. Компаниите очакват данни за това колко добре действа ваксината при деца на възраст от 2 до 5 години и деца на възраст от 6 месеца до 2 години още през четвъртото тримесечие на тази година.

Говорител на Pfizer каза, че по-късно компаниите могат да разкрият ефикасността на ваксината от изпитването при децата, предаде БНР.

Ваксината е с около 95% ефективност в клиничното изпитване за възрастни, но Pfizer каза, че имунитетът отслабва няколко месеца след втората доза. В началото на тази седмица се очаква американските регулатори да разрешат трета бустерна доза от ваксината за по-възрастни и високорискови американци.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК