Pandora Papers: Големият офшорен бизнес си върви, санкции няма

Сърцевината на проблема е политиката

11.10.2021 | 08:58 Редактор: Теодора Патронова
Pandora Papers: Големият офшорен бизнес си върви, санкции няма

Още когато преди 5 години публикувахме Досиетата от "Панама" (Panama Papers), си знаехме, че това няма да са последните разкрития. Така и стана. Малко по-късно дойдоха разкритията от Бахамските острови, после така наречените "Досиета от Рая" (Paradise Papers), последвани от "Файловете FinCEN". Ето, че сега се появиха и Досиетата "Пандора" (Pandora Papers) - може би най-голямото изтичане на информация от данъчните оазиси. Т

ези документи разкриват механизмите, чрез които стотици политици, включително и 35 национални лидери, са укривали парите си във фирми пощенски кутии, тръстове и фондации.

А така стигаме до сърцевината на проблема: политиката. От години се знае, че съществуват данъчни оазиси. Че укриватели на данъци, мошеници, измамници и други престъпници използват фирми пощенски кутии. И въпреки това до ден днешен сякаш няма особено горещо желание това да се промени, пише DW.

Е, да, имаше разследвания, неколцина политици подадоха оставки, някои дори влязоха в затвора. Тук и там се приеха по-строги закони. Все повече страни водят публичен регистър за имуществото на фирмите, а държавите от Г20 се договориха за глобален минимален данък. Само дето този данък възлиза на смехотворните 15% и всъщност важи само за големите концерни. Същинската голяма крачка все още не е направена. И големият офшорен бизнес си върви.

Все още можем само да мечтаем за реален, бърз и практичен обмен на информация между следователите от различни държави. Да не говорим пък за някакви санкции срещу данъчните оазиси. Че как ли да стане това със санкциите?

Та нали един от най-големите данъчни оазиси в света са тъкмо Съединените американски щати. Федералните щати Делауеър, Невада и Уайоминг вече от години са обект на много критики. Резултат - никакъв.

Снимка:  Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК