След Pandora Papers: Партията на премиера Андрей Бабиш изгуби изборите в  Чехия

За първи път в историята на страната комунистическата партия не влиза в парламента

10.10.2021 | 09:40 Редактор: Георги Донков
След Pandora Papers: Партията на премиера Андрей Бабиш изгуби изборите в  Чехия

Опозиционният алианс "Заедно“ е победител на проведените на 8 и 9 октомври парламентарни избори в Чехия, сочат окончателните резултати след преброяването на 100% от бюлетините. В коалицията влизат "Гражданската демократична партия", християндемократите и партията "Традиция, отговорност, просперитет 09“.

Според публикуваните данни, алиансът "Заедно“ печели 27,79% от избирателите. Оглавяваното от министър-председателя Андрей Бабиш "Действие на недоволните граждани“ (ANO) печели второто място с 27,12% от гласовете.

На трето място чешките избиратели поставиха лявоцентристката опозиционна коалиция на "Пиратската партия" и центристкото движение "Кметове и независими", които спечелиха 15,62% от гласовете.

За първи път в историята на страната в парламента на Чехия не влиза комунистическата партия, за която са гласували едва 3,6% от избирателите и, съответно, не успя да преодолее необходимата 5-процентна бариера, пише БГНЕС.

Андрей Бабиш призна поражението си на изборите и поздрави своите опоненти, като подчерта, че въпреки това неговото движение остава най-силната партия, която не е спечелила заради Прага. "Прага не понася Бабиш", подчерта той.

Избирателната активност в Чехия беше 65,43 %, а изборите се проведоха на фона на скандала около разкритията на Pandora Papers, от които изплува името на премиера Андрей Бабиш. Той е обвинен, че е инвестирал над 20 милиона долара в офшорни компании, за да купи 16 имота във Франция. В интервю за чешка телевизия Бабиш призна, но заяви, че това се е случило преди да влезе в политиката.

Часове преди обявяването на окончателните резултати ANO водеше убедително с 31%, но в късните часове, след преброяването на гласовете от големите градове, настъпи обрат и начело излезе съюзът "Заедно". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК