Джонсън: Не бива да се връщаме назад и да позволяваме неконтролирана имиграция

"Понякога може да е трудно, но през 2016 година хората гласуваха тъкмо за тази промяна", заяви британският премиер

10.10.2021 | 17:35 Редактор: Жаклина Иванова
Джонсън: Не бива да се връщаме назад и да позволяваме неконтролирана имиграция

Във Великобритания се усеща недостиг на някои стоки, а бизнесът се оплаква от липса на кадри. Според премиера Борис Джонсън обаче това е добър знак.

По лавиците в супермаркетите във Великобритания все още зеят празнини. Британското правителство първоначално отричаше, че има криза в снабдяването, но междувременно премиерът Джонсън смени тактиката. Той вече твърди, че проблемите всъщност са добър знак.

Джонсън: За това гласуваха хората

"Понякога може да е трудно, но през 2016 година хората гласуваха тъкмо за тази промяна", заяви Джонсън, препращайки към референдума за излизане от ЕС.

Премиерът твърди, че липсата на работна ръка във всички сектори - от селското стопанство, през социалните грижи, та чак до ресторантьорството и логистиката - всъщност било нещо като родилните мъки на новата икономика, от която се нуждае страната, пише DW.

Високи заплати, висока квалификация, висока производителност - така трябва да изглежда тази нова икономика. И всичко това само с местни кадри и с целенасочен внос на определени професионалисти от чужбина, уточнява Борис Джонсън.

"Не бива да се връщаме към старите механизми и да позволяваме неконтролирана имиграция, която снижава равнището на заплатите. Имаме нужда от контролиран прилив на висококвалифицирани кадри. Евтината работна ръка не бива да води до отлагане на най-важното: спешно необходимите инвестиции", посочи още британският премиер.

Brexit забави растежа, пандемията го събори

Според Джонсън, британският трудов пазар се е пристрастил към евтината работна ръка, а бизнесът все е гледал как да прави колкото е възможно по-малко инвестиции. Но числата показват обратното: от края на финансовата криза до 2016 година инвестициите нарастват. И едва несигурността, възникнала от Brexit, спря устрема им, а началото на пандемията окончателно ги събори на дъното.

Директор на престижното Лондонско училище по икономика Хауърд Дейвис подчертава,  че за последните 5 години, след решението за Brexit, Великобритания има най-ниския обем инвестиции в Европа, ако не броим Гърция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК