Pandora Papers и Путин: От предполагаемата му любовница до най-големите олигарси

Един от тях е собственик на водещата руска телевизия Channel One

09.10.2021 | 10:47 Редактор: Искра Ангелова
Pandora Papers и Путин: От предполагаемата му любовница до най-големите олигарси

Руският президент Владимир Путин, смятан от главния изпълнителен директор на Hermitage Capital Management за най-богатия човек в света, се оказва, че не е пряко замесен в Pandora Papers.

Но неговите близки, включително приятел от детството, предполагаема любовница и един от най -влиятелните бизнесмени в Русия, всички те са натрупали огромни богатства чрез офшорни фирми.

Светлана Кривоноих

Тя е бивша чистачка и се предполага, че е любовница на Путин. Тя е придобила активи на стойност 100 милиона долара за период от 2000 година насам. Апартаментът, който се намира в Монте Карло и за който изтече информация в разследването, по документи е собственост именно на нея.

Според Washington Post тя притежава яхта, сметка в швейцарска банка, както и няколко апартамента на топ локации в Санкт Петербург.

Твърди, че дъщеря ѝ изключително много прилича на Путин. Тя е истинска звезда в социалните мрежи и често посещава светски събития в Монте Карло. 

Генадий Тимченко

Руски милиардер и олигарх. Тясната му връзка с Путин датира от 90-те години на миналия век. Той е основен играч в руската търговия с петрол. Олигархът е съосновател на Gunvor - четвъртият по големина търговец на суров петрол в света, той беше санкциониран от САЩ през 2014 г. По това време Министерството на финансите на САЩ заяви: "Дейностите на Тимченко в енергийния сектор са пряко свързани с Путин. Руският президент има инвестиции в Gunvor".

Петър Колбин

Той е приятел на семейството на Путин още от самото детство. Бизнес дейността му е свързана бизнес дейност е свързана както с Тимченко, така и с Gunvor. Колбин е обвинен, че е пълномощник на богатството на Путин.

През 2003 г. Колбин поема IPP като директор, а след санкциите на САЩ срещу Тимченко през 2014 г. - компанията е изцяло прехвърлена в Колбин. Той умира през 2018 г.

Съюзникът на Навални - Леонид Волков, заяви пред "Гардиън": "Путин е умен. Не можете да очаквате да намерите фирми на негово име. Но ако видите" Колбин - може да сте сигурни, че това са парите на Владимир".

Юрий Ковальчук

Най-големият акционер в Bank Rossiya. Белият дом го нарича "личният банкер на Путин". Той притежава 25 % дял в банката, а тя пък притежава ски курорта "Игора", който Путин често посещава и където дъщеря му се омъжи. Светлана Кривоноих бе посочена като друг собственик на "Игора".

Константин Ернст

Той е собственик на водещата руска телевизия Channel One. Документите на Pandora разкриват, че той е придобил таен дял от 23% в сделка за милиарди, където 39 имоти от епохата на СССР в Москва са били продадени за около половината от облагаемата им стойност чрез държавен търг.

Кремъл категорично отхвърля документите на Pandora Papers. Говорителят Дмитрий Песков каза: "Не видяхме нищо за скритото богатство на вътрешния кръг на Путин. Не е ясно как може да се вярва на тази информация".

Документите на Pandora съдържат 11,9 милиона файла.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК