Държавни ръководители са укривали милиони в офшорки, показва теч на финансови документи

"Pandora Papers" разкрива тайните богатства и сделки на 35 настоящи и бивши световни лидери

03.10.2021 | 21:44 Редактор: Елеонора Танева

Журналистическо разследване разкри тайните богатства и сделки на 35 настоящи и бивши световни лидери и повече от 300 държавни служители от различни държави. 

Така наречените "Pandora Papers" хвърлят светлина върху скритата имотна империя на краля на Йордания, оценена на над 70 милиона британски лири. 
Документите също така свързват руския президент Владимир Путин с тайни активи в Монако. Разкриват също, че чешкият премиер Андрей Бабиш не е декларирал офшорна инвестиционна компания, използвана за закупуване на две вили за 12 милиона паунда в южната част на Франция. 

Разследването е водено от Международния консорциум на разследващите журналисти, които се сдобиват с 12 милиона файла финансови документи. В продължение на 2 години екипът им работи с помощта на над 600 журналисти от целия свят. Все още не е ясно фигурират ли данни за български политици и представители на бизнеса. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
IM-A-мен_DrtУАЙТBoY
преди 2 години
И ТУК води по богатство и присвоени финансови ср-ва и отклонени държавни пари ком-лидерът и крадлив любимец на всички червени твърдо убедени коммунисти и бизнес- ориентирани соц.богаташи - таварищ Владимир ИЛьИЧ ПУТин, натоварил се като магаре със ЗЛАТО. . .По материали на шведски разследващ журналист общото му бог-во е към 150 МИЛИАРДА долара, докато немски и швейцарски експерти го оценяват на близо 200 милиарда мръсни присвоени от Руската империя пари - ФАКТи взети от тези ПАНДОРА Пейпърс. Сигнализирай за неуместен коментар