10% от целия световен вътрешен продукт е в офшорни зони

Най-много пари се изнасят от Китай и Русия

06.10.2021 | 19:25 Редактор: Елеонора Танева

След разкритията на документите Pandora, финансовите министри на Европейския съюз премахнаха Ангуила, Доминикана и Сейшелските острови от "черния списък" на данъчните убежища на блока. Така офшорните зони, които не сътрудничат на Съюза и чието законодателство противоречи на Брюксел, бяха намалени от досегашните 12 на 9.

Десетилетия преди скандала Pandora правителствата, включително и българското, са ползвали офшорни зони за финансиране на военни режими.

"Българските власти разкриват офшорните зони и начините на прикриване на следите на парите през 60-те години. Тогава български държавни дружества, едното е "Тексим", през купуване на оръжие и продажба след това на оръжие финансират различни приятелски режими", обясни икономистът Красен Станчев.

А офшорните зони изглежда преначертават и картата на света.

"Например съпротивителното движение в Алжир заради Франция. Ако не бяха тези неща, Алжир щеше още да бъде френска колония", уточни икономистът. 

Въпреки решението на Европейския съюз да ревизира юрисдикциите за държавите, които не отговарят на политиката на Брюксел, Британските вирджински острови остават в "черния списък". Именно там е регистрирана една от офшорните компании на Делян Пеевски, според данните изнесени от българския партньор на Международния консорциум от разследващи журналисти. Дестинацията Британски вирджински острови се появява многократно в досиетата Pandora.

"Най-вече, защото са в рамките на европейските закони. Всичко, което е в областта на домейна на британската империя като офшорна зона, се държи много добре. Така както Люксембург, Швейцария, повечето кантони, Кипър. Защитават собствеността, т.е. сделките са прозрачни и има механизъм срещу криминални дейния", заяви Красен Станчев.

Според анализатори 10% от целия световен вътрешен продукт е в офшорни зони. Според икономиста обаче това не означава, че гражданите на страните, от които са изнесени тези пари, са били ощетени. 

"Тези 200 млрд. в страните откъдето те са изнесени, това са по-бедните страни. Те са платени данъци, това не означава, че правителствата на тези страни биха използвали тези данъци най-добре. Най-много пари се изнасят от Китай и Русия. Тогава, когато тези пари бъдат обложени с данък, тези юрисдикции, правителствата на тези две страни да бъдат по-агресивни към своите съседи отколкото при други условия", добави икономистът.

И уточни, че офшорните зони са законови юрисдикции и използването им не е престъпление само по себе си. Така или иначе те остават и най-добрият инструмент за прикриване на пари.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК